Turizm İşletme Belgeli Yabancı Bayraklı Yatlar Denize Elverişlilik Belgesi almalımı!

23 Mart 2010 tarihi saat 13.00’de Bodrum Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde, Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ başkanlığında, Deniz Ticaret Genel Müdür Deniz Ticaret Genel Müdür Yrd. Turgay KAYA İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis DENİZ, İzmir GSK Başkanı, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Kuşadası, Çeşme, Güllük ve Datça Liman Başkanları ile IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum, Marmaris ve Fethiye şubeleri ve bareboat yatçılık firmalarının yetkilileri ile birlikte bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda; Deniz Turizmi yönetmeliği uygulamaları, yabancı bayraklı yatlara denize elverişlilik belgesi verilmesi, yat kayıt belgesi (transitlog) uygulamaları ve ayrıca, AIS Klas-B CS cihazı, Denize Elverişlilik Belgesi, Gemi Adamları Yönetmeliği ile Bodrum Liman Yönetmeliği’nde yapılması muhtemel değişikliklere ilişkin olarak sektörün sorunlarına çözüm amaçlı  bilgilendirme yapıldı.

Turizm İşletme Belgeli Yabancı Bayraklı Yatların, Ticaret Gemileri gibi denetimlerden geçirilerek Tonilato Belgesi ve Denize Elverişlilik Belgesi alması uygulaması düzenlemesinin yerine bir Turizm faaliyeti olan ve yabancı turistlerin denizi kullanarak ülkemize yaptıkları ziyaretlerin uygulama kolaylığı açısından sezon başlangıcında sektör ve denizcilik otoritesince çözüm içerikli çalıştayda konu ele alındı. Özellikle Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan POYRAZ’ın değerlendirmesinde, Turizm faaliyeti olan ve Turizm işletme belgeli olan yabancı bayraklı teknelerin Türk mevzuatlarının Ticari gemilerine uygulanan ağır kurallar yerine özel yelkenli teknelere uygulanan benzer kurallar dahilinde ele alınmasının uygun olacağını belirtti Konunun Turizm açısından Ticari bir iş olduğu, ancak ticari bir teknecilik gibi değerlendirilmemesi gerektiğini düşündüğünü ve bu anlayışla bir hafta içinde bürokrasiden uzak bir düzenleme ile kolaylaştırıcı çözüm oluşturacaklarını sektöre müjdelemiştir. Transitlog(Liman Çıkış Belgesi) belgesi için yine geçen yıla göre daha basit ve beyan üzerine kurumlar arasında çevrimiçi bir elektronik belgenin verileceğini belirtti

Diğer konular dahil tüm amaçlarının denizi kullanan yerli yabancı yatçılar için yerinde hizmet ve amacına yönelik belge vermek olduğu sonucu ile çalıştay tamamlandı.

 

Editör: TE Bilişim