Bodrum’da bu yaz 

Bodrum, 2001 krizinden bu yana en sakin yılını yaşıyor. Otellerin doluluk oranları beklenenden düşük, eğlence yerleri geçen yılın kalabalığına ulaşamadı. Kriz birçok avantajı bir arada getirdi. Trafik sorunu çözüldü. Otellerin kapıdan verdikleri fiyatlar düştü. Eğlence mekanları müşterilerine daha fazla özen gösteriyor.

Mavi bayraklar azalmadı

Hazirandaki sert rüzgarlar bu yıl Bodrum’da denizin geç ısınmasına neden oldu. Geçen hafta deniz suyu sıcaklığı, Karadeniz kıyısındaki Trabzon, Sinop’la aynıydı: 24 derece. Oysa serin suyuyla tanınan Çeşme’de 25, Fethiye’de 28 dereceye ulaşmıştı. Bu yıl Bodrum’un üç marinası, 33 sahilinde deniz suyu temizliği ve hizmet kalitesini onaylayan mavi bayrak dalgalanıyor. Bodrum’un Dünyanın En Güzel Koyları Birliği’nin Türkiye’den tek üyesi olma ayrıcalığı da sürüyor.

İKONCANLAR ÇEŞME’YE

Açılan yeni lüks oteller Torba sahilini güzelleştirdi, buna karşın huzurunu koruyor. Göltürkbükü’nde ise, Gölköy tarafındaki iskelelerin yıkılmasıyla halka açık, geniş bir kumsal oluştu. Orta halli tatilciler bu kumsalın keyfini çıkarıyor. Krizin etkisi sadece turistleri azaltmadı, sitelere gelen tatilcilerin sayısı da düştü. Bu nedenle beachclub’lar hafta içinde boş, sadece hafta sonlarında doluyor. Bodrum, magazin basının gözdesi “ikoncan”larını Çeşme’ye kaptırmaya başladı.

Örneğin Eda Taşpınar bu yıl Bodrum’a uğramadı. Bitez’deki Mövenpick Resort, yeni plajını açtı. Ortakent - Yahşi beldesinin Yalı Mevkii’ndeki Dedeman Aquapark, Scala Beach’i bu yıl yeniledi. Wind surf ve diğer su sporları kurslarını başlattı. Tırmanışı sevenler için Bodrum AKUT önderliğinde 20 metrelik tahta tırmanma kulesi yapıldı. Aynı beldedeki Camel Beach, kumsalının yanı sıra deve turları, su sporları, yelkencilik gibi etkinliklerle öne çıkıyor.

Günlük ve haftalık tekne turlarına rağbet sürüyor. Günlük turların fiyatları yemek dahil 15-25 TL arasında. Günlük 80-120 TL’yi gözden çıkaranlar 3-7 günlük mavi turda, Gökova’nın çam kaplı ıssız koylarında konaklayabiliyor. Bodrum’da tekne sahibi olanlar son birkaç yıldır, Yunan adalarını tercih ediyor. Bu tercihin nedeni, karşı kıyıda yakıt ve restoranların ucuzluğu.

PLAJA AMBULANS İNDİ

Sahillerdeki eğlencesinin yeni gözdesi fly fish (uçan balık). Muz, hamburger gibi su aktivitesini gölgeleyen fly fish’e, aynı anda beş kişi binebiliyor. Büyük bir yatağa, yatarak binenler sürat botuyla hızlıca çekiliyor. Sürat botunun bir anda hızlanmasıyla yatak beş metre kadar havanıp, tekrar denize iniyor. Türkiye’de ilk Kite Surf (Uçurtma Sörfü) eğitimi 1999’da, Akyarlar’daki sörf okulunda başlatılmıştı. Bu spor şimdi turistlerin gözdesi oldu. Akyarlar’a başta Rusya olmak üzere Almanya, Avusturya ve İsviçre’den üçer haftalık uçurtma sörfü turları düzenleniyor. Ustalaşan sörfçüler 10-12 metre sıçrayabiliyor.

Turgutreis’de sekiz yıldır hizmet veren Günbatımı Plajları, Bodrum’da yeni bir uygulama başlattı: Gün boyu ambulans ve sağlık ekibi nöbet tutuyor. Bir kilometre uzunluğundaki plajlara işletmecilerin yerleştirdiği şezlonglar ücretsiz. Çevredeki 10 restoran yiyecek hizmeti veriyor. Turgutreis’in Fener Sahili, güçlü rüzgarı nedeniyle profesyonel sörf ve su sporcularınca tercih ediliyor. Eğer yunuslarla yüzmek isterseniz, Güvercinlik Köyü’ne uğrayın. Park Dolphin’ndeki 14 yaşındaki “Ada” ve 16 yaşındaki “Vest” sizi bekliyor.

Bodrum’da yaklaşık 20 dalış noktası bulunuyor. Büyük Banko, Küçük Banko, Kargı Adası, Köçek Adası, Yassıada, Orak Adası’nda dalış yapabilir, profesyonel eğitmenlerden ders alabilirsiniz. Bodrum Sualtı Derneği’nce Karaada Yapay Resif ve Batık Parkı gittikçe popülerleşti. İki savaş gemisi ve bir nakliye uçağının batırıldığı bölge Bodrum’a 4 mil uzaklıktaki Karaada’da Paçoz ve Kaçakçı koylarında. Bir yılda bölgede dalış yapanların sayısı 150 bini buldu.

Müzikte 1980’ler, dansta İskandinavlar

Son beş yılda açılan bar, disko, beach club’larla birlikte Bodrum’daki eğlence mekanları yüzde 40 arttı. Ancak, bu yıl kriz koşulları ve ramazan nedeniyle sezonun kısa sürecek olması eğlence sektörünü etkiledi. Gece kulüplerinde geçen yılın doluluk oranlarına ulaşılamıyor. Kalabalığa karışmak için Bodrum’a gelenler hayal kırıklığı yaşıyor. Birçok işletmeci beş hafta sonra ramazan başlayacağı için ihtiyatlı davranmayı seçti. Müşterilerin çoğu yerli tatilciler. Gece hayatında eski kalabalığı arayanlar hayal kırıklığı yaşıyor.

Bodrum merkezinde sahneye çıkan dansçılar arasında Ruslar ağırlığını korumakla birlikte, Türkler de artıyor. Çılgın eğlenceyi denize taşıyan Avrupa’nın en büyük yüzer diskosu Katamaran Marine Club’da bu yıl yine ünlü DJ’ler ve Brezilyalı dansçılar sahneye çıkıyor. 2 bin 500 kişilik katamaran gece 01.00’de Barlar Sokağı’ndaki iskeleden hareket ediyor. Giriş ücreti, bir içki dahil 30 YTL. Katamaran ve Halikarnasos Disko’da çalınan müziklerde 1980’lere dönüş seziliyor. Halikarnasos’ta 12 ülkeden 25 kişilik dansçı kadrosu özel lazer gösterileri eşliğinde izleyenleri büyülüyor. Bu yılın teması ıslaklık. Islak dans partileri ilgi çekiyor.

Göltürkbükü’ndeki beach club’larda bu yıl İskandinav dansçı modası hakim. Geçmiş yıllarda Playboy Dergisi’ne kapak olan foto modelleri Bodrum’a davet eden, özel etkinlikler düzenleyen Bianca, bu yıl FHM Dergisi’nin kapak güzellerini ağırlıyor.

Geçen hafta gelen sekiz İskandinav model, hafta içinde 18.00-20.00 arasındaki happy hour’da, cuma ve cumartesi düzenlenen sahil partilerinde boy gösteriyor. Göltürkbükü’nde bu yılın hakim müzik akımı R&B. Bitez’deki Mövenpick Resort’ta yedi Kübalıdan oluşan Los Seis Del Sol topluluğu her gece latin rüzgarı estiriyor. Gümbet Barlar Sokağı’nın müdavimi, İngilizler. Kempinski Hotel Barbaros Bay’deki Cliffhanger, Bodrum’un ilk jet-set buluşma noktası olarak yarımadadaki yerini aldı. Yalıkavak’teki Dodo ile Xuma’daki çılgın partiler sürüyor.
 

Editör: TE Bilişim