"Bodrum" Yelkenlisi İTÜ Denizcilik Fakültesi İskelesinde Göreve Hazır

İTÜ Denizcilik Fakültesi Sosyal Yardım Vakfı DEFAV, hem vakfa gelir kazandırabilmek hem de öğrencilerin bazı staj eğitimlerinde yardımcı olması amacıyla Bodrum yelkenli teknesini Tuzla'ya getirdi.

Konu ile ilgili konuştuğumuz DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Sarıoğlu şunları söyledi.

"Denizcilik Okulu’nun gemisi hurdaya çıkınca bir eğitim gemisi kalmadı. Bodrum’da da şu an Türkiye’de yelken eğitim gemisi olarak bir tek “Bodrum” Teknesi var. O da Bodrum Belediyesi’nin. Biz onu 2006’dan beri zaman zaman yarışlar için kiralıyoruz. Okul gemisi gidince rıhtımda öğrenciler de faydalanabilsin diye Vakıf olarak Bodrum Belediyesi ile konuştuk. Onu kiraladık, Nisan sonuna kadar okulumuza getirdik. Okulun rıhtımında talebelerin istifade etmesi bu arada Vakfa gelir getirebilmesi için de bazı etkinlikler yapabilmek düşüncesi ile getirdik. Bazı böyle biliyorsunuz takım çalışması olarak bankalar, şirketler turnuvalar düzenliyorlar. Çünkü yelken bir takım oyunu, kendiniz tek başınıza bir şey yapamazsınız. Takım ruhunu geliştirmek için çok önemli artı denizci yetiştirmek için de önemli. Denizcilik tabiatla boğuşma mesleği. Orda tabiatla ister istemez boğuşacak ve boğuşurken de yardımlaşmayı öğrenecek. Yoksa büyük gemilerde yaptığınız stajlarda kamaranız rahat, 5 yıldızlı otel konforunda . Burada sıkıntı çekip denizci böyle yetişir diye düşünüyoruz. 

Denizcilik öncesi eğitimi bile yelkenlide verip güverte ve makina burada ayırmak lazım denizci yetiştirmek için . Bu mantıkla hareket ettik ve tekneyi buraya getirdik. İnşallah düşündüğümüzde de başarılı oluruz. Bu arada talebeler staj gemisi sıkıntısı çekiyor. Staj gemisi bulamıyorlar. Müsteşarlık ile görüştük burada talebelerimiz bazı stajlarını bu teknede yapmış kabul edilecekler. Staj için de kullanılabilecek yani. 

 Bu teknede kokteyl yapabiliyorlar, Boğaz turu yapabiliyorlar. Yemek verebiliyorlar. Veya hafta sonları 16 kişi grup olarak kalabiliyor. Hafta sonu arkadaşlar bir araya gelip yelken etkinliği yapabilirler. Marmara’ya gezintiye gidebilirler. Bunu kiraya vererek hem masrafını çıkarmak hem de Vakıf’a bir gelir temin etmek istiyoruz. Nisan sonuna kadar böyle bir etkinlik yapmak isteyen Vakıf’a başvurabilir. 

30 metre boyunda uskuna tipi bir tekne. Yelken açtığında 16 kişi kalabiliyor içinde. Kaptanı, mürettebatı ayrı. Ranza şeklinde yataklar. Bir arada yatıyorlar. Bayanlar için ayrı 4 kişilik bir kamarası var. 2 gemicisi 1 kaptanı var. Fakat yelken için çıkıldığında bir de yelken eğitmeni olacak. Yelken için eğitmen şart. Okuldan öğrenciler de çıksa okul mutlaka bir eğitmen verecek." 

Editör: TE Bilişim