Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi bilirkişi heyeti, Mavi Marmara Baskını ile ilgili dün akşam yayınladığı raporda, İsrail’in tutumunun güvenliğe ya da herhangi bir nedene dayandırılamayacak bir vahşet içerdiğini açıkladı

Konsey, İsrailli askler ve personelin, gemi mürettabatına “orantısız” ve “kabul edilemez gaddarlık düzeyinde” bir şiddet uygulayarak, uluslararası insan hakları kanununu ihlal ettiklerini söyledi. Olayın “kasti adam öldürme” olduğu belirtilen raporda, “İsrailli askerler ile diğer personelin, filo mürettebatına tutumu var olan durumda aşırı kaçmakla kalmayıp tamamen gereksiz ve inanılmaz bir şiddet içeriyor. Bu kabul edilemez bir vahşilik. Böyle bir şey güvenlik ya da başka bir nedene dayandırılarak haklı çıkartılamaz. Tüm bunlar insan hakları ile uluslararası insan hakları kanununun ihlalidir” denildi.

‘Gazze ablukası yasa dışı’
İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın da “yasa dışı” olduğunu söyleyen Konsey, Mavi Marmara gemi mürettabatının Gazze halkı için derin ve samimi bir yardım arzusu taşıdıklarını vurgulayarak, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına da başsağlığı diledi. Gazze’ye yardım götürmek için İstanbul’dan yola çıkan İnsani Yardım Vakfı gönüllüleri, 31 Mayıs’ta, İsrailli askerler ve personel tarafından uluslararası sularda basılmış ve biri Amerikan vatandaşı olan 9 Türk öldürülmüştü. İnsan Hakları Komisyonu, Birleşmiş Milletler’in bir ofisi ancak aldıkları karaların BM için bir bağlayıcılığı bulunmazken, Türkiye’yi Özden Samberk’in temsil ettiği, BM Genel Sekreterliği’nin konu ile ilgili soruşturması ise halen devam ediyor.

 

Editör: TE Bilişim