Liman Başkanı Aydın Ünal: Rus Tarafı, Denetimlerin 'Cılkını' Çıkardı

Rusya ile gerilen uçak krizi sonrası Rus tarafının Türk gemilerine karşı uyguladığı yaptırımlar, Türk ekonomisine sıkıntı oluşturmaya başladı.

Samsun Limanı’ndaki 4 Rus gemisini alıkoyduklarını doğrulayan Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, “Rus tarafı denetimlerin ‘cılkını’ çıkardı biz ise rutin denetimlerimizi yapıyoruz.” dedi.

Gemi denetimlerinin uçak krizi öncesinde de devam ettiğini belirten Liman Başkanı Aydın Ünal, ancak yaşanan son hadisenin kriz sonrası intikam amaçlı 'Rus gemileri denetlenip alıkonuluyor' gibi bir algının yanlış olduğunu ifade etti. Aldıkları duyumlara göre Rus Limanı’ndaki Türk gemilerine yapılan denetimlerin abartılı bir şekilde yapıldığını söyleyen Aydın Ünal, şunları kaydetti: “Bunlar rutin denetimlerimiz kapsamında yapılan bir uygulama. Şimdi Karadeniz memorandumu diye bir şey var. Biz de ülke olarak buna tarafız. Karadeniz’e sahili olan ülkelerden limanlarımıza gelen gemileri biz denetliyoruz. Yani Rusya bizimkileri denetliyor, biz de onlarınkini denetliyoruz. Ayrıca Karadeniz’e sahili olan tüm ülkelerin gemilerini denetliyoruz. Söz konusu rutin denetimlerde bu 4 tane Rus gemisinin eksiklikleri çıktı. Denizde seyir, can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek eksikliklerdi bunlar. Bu nedenle gemileri alıkoyduk. 3 tanesi eksikliklerini tamamladı ve ayrıldılar, sadece 1 tanesi kaldı, o da eksiklerini tamamlarsa ayrılacak. Bu denetim son 4-5 gün içinde olan bir durum. Bundan sonra gemiler geldikçe denetlemeler yapacağız. O yüzden denetime bugün de çıkacağız, yarın gelirse yarın da çıkacağız bu gemilere. Yani bu bizim rutin uygulamamız. Biz Rusya’ya misilleme olarak bunu yapmadık, bu uygulamaları daha önce de yapıyorduk. Fakat Rusya karşı tarafta bu işin ‘cılkını’ çıkardı.

Yani uluslar arası kuralların dışına çıkmaya başladı. Haberlerden edindiğim bilgilere göre; ‘gemilerin can filikalarına çıkarak onların zeminlerini kırarak bunları bir eksiklik gibi yazdıkları’ gibi bunları örnek veriyorum. Ama biz bu tür şeylere tevessül etmiyoruz.”

Editör: TE Bilişim