Batı Afrika Gine Körfezi, korsanlık ve adam kaçırma söz konusu olduğunda şüphesiz uzun süredir listenin başındaki yerini koruyordu. Ancak geçen hafta bu mevcut sorun daha da hızlandı. 

3 günde 14 mürettebat kaçırıldı!

26 Kasım'dan 2 Aralık'a kadar tek bir haftada toplam dört ayrı gemiye korsanlar saldırdı. Sadece mevzu bu hafta içerisinde toplam 14 mürettebat üyesi 2 farklı olayda 3 gün arayla doğrudan gemilerinden kaçırıldı. 

26 Kasım'da genel kargo gemisi Milan korsanlar tarafından saldırıya uğradı ve 10 mürettebat üyesi kaçıırldı. Üç gün sonra gerçekleşen ayrı bir saldırıda Yunan tanker Agisilaos, Pointe-Noire, Kongo Cumhuriyeti'nden Lome'ye giderken Gine Körfezi'nde korsanlar tarafından saldırıya uğradı ve Filipinli, Rumen ve Rus uyrukluların da bulunduğu dört mürettebat kaçırıldı.

Aralarında Türk sahipli gemi de var!

Silahlı korsanlar Gine, Conakry demirleme sahasında Türk armatör ARKAS'a ait kargo gemisi Tango Rey'e saldırdı. Altı silahlı korsanın gemiye çıktıktan sonra gemiyi ve mürettebatı gasp ettiği bildirilmişti. 

Son olayı gemideki silahlı güvenlik önledi!

Son saldırı ise geri püskürtüldü. Petrol tankeri Levanto 2 Aralık'ta Nijerya sularında korsanlar tarafından saldırıya uğradı. Neyse ki, gemideki silahlı güvenliğin açtığı karşı ateş sonucu saldırı engellendi.

Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun (IMB) verilerine göre, Gine Körfezi'nde bu yılın ilk dokuz ayında kaçırılma olayları yüzde 40 arttı ve Batı Afrika kıyıları şu anda küresel boyutta gemiden kaçırma olaylarının yüzde 95'inin gerçekleştiği yer olarak anılıyor.

Ateşli silah veya bıçaklarla donanmış Batı Afrikalı korsanların, petrol platformlarından balıkçı gemilerine gemilerine kadar her şeye saldırdığı ve Gine Körfezi'nin saldırıların kalbi olduğu belirtilirken her geçen gün artan riskin altı çiziliyor.

Editör: TE Bilişim