'Bir daha deniz yolculuğu mu? Tövbe' ­

Adriyatik’te yanan feribottan kurtulan TIR şoförü Celalettin Sakin kâbusu anlattı, “Bir daha deniz yolculuğu mu? Tövbe. Ölümlerden ölüm beğendik” dedi.

Yunanistan­İtalya seferini yaparken Adriyatik’te yanan Norman Atlantic adlı feribottan kurtulan Türk yolcular arasında bulunan Bursalı TIR şoförü Celalettin Sakin de eşine ve 4 çocuğuna kavuştu. Sakin, geminin her zaman bindiği gemilerden çok daha eski olduğunu belirterek dehşet anlarını şöyle anlattı:

* Restorana yemeğe indim. Saat 04.00 sıralarında patlama sesi geldi. Bir anda her yönden dumanlar yayılmaya başladı. Güçlükle dışarı çıkabildik. Ateş, yüzümüzü kavuruyordu. 3 TIR şoförü arkadaştık ve birbirimizden hiç ayrılmadık

 "Bir yandan donuyoruz bir yandan yanıyoruz"

Dışarıda fırtına ve yağmur vardı. Sırılsıklam olduk. Adım atacak yer yoktu. Arkadaşlarımla bitkindik ve nasıl öleceğimiz konusunda tercihlerimizi tartıştık. Kimimiz suya atlayıp boğulmayı, kimimiz yanmayı önerdi. Ben dumanı soluyup öyle ölmeyi düşündüğümü anlattım. Yani ölümlerden ölüm beğeniyorduk.

* Biz son 30 kişilik gruptaydık. Elbiselerimiz bile yanmıştı.

“Artık ölüm kaçınılmaz” derken, 24 saat sonra İtalyanlar bize ulaştı. Önce helikoptere, sonra uçak gemisine alındık. Burada sağlık kontrollerimiz yapıldı. Ama İtalyanlar gelmeden önce kurtarma tam bir rezaletti. Bir daha asla ve asla deniz yolculuğu yapmayacağım.

Deniz yolculuğu mu? Tövbe.

Eve geldiğimde bile ev hâlâ sallanıyordu. Adriyatik Denizi’nde pazar günü meydana gelen feribot yangınındaki yolcu sayısı ve yolcuların akıbetine ilişkin sır perdesi hâlâ aralanamadı.

Biri Türk 11 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanan yangın ve sonrasına ait gizem, gemideki inceleme ile çözülecek. Gemi İtalya’nın Brindisi Limanı’na çekilmeye çalışılıyor. Ancak dalga boyunun bölgede zaman zaman 5 metreye ulaşması geminin çekilmesini zorlaştırıyor. Yapılacak incelemede, ceset, kayıtsız ve kaçak yolcu olup olmadığı da anlaşılacak. İtalya, feribottan 477 kişinin kurtarıldığını ve 11 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. İtalyan savcılık ise bu yolculardan 98’inden haber alınamadığını belirtiyor. Yunanistan gemide 474 kayıtlı yolcu olduğunu ve bunlardan 18’inin kayıp olduğunu ileri sürüyor.

FİLİKA SUÇLAMASI

Bari Savcılığı; Kaptan Argilio Giacomazzi, feribotu inşa eden tersanenin İtalyan sahibi, gemi mürettebatından iki kişi ile Yunanistan feribot işletmesi Anek’ten 2 kişi hakkında soruşturma açıldığını bildirdi. İtalyan gazeteleri, Kaptan Giacomazzi’nin savcılığa verdiği ifadede gemiye kapasitenin üzerinde araç alındığını söylediğini yazdı. Haberlere göre Norman Atlantic’in kaptanı mürettebatından da yakındı, “Filikaların indirilmesini emrettim ama kurallara uygun indiremediler” dedi.

Editör: TE Bilişim