Binlerce araç limanda kaldı

Otomotiv sektöründe ‘Autoport’ şaşkınlığı yaşanıyor.

İzmit’te Danıştay’ın Milli Emlak Genel Müdürlüğü aleyhine verdiği kararla Autoport’a ‘İki gün içinde tahliye edin’ dendi. Otomotiv ihracatçısı mağdur oldu. Japon ortak Mitsui Türkiye’den çıkma kararını gündeme aldı.

İZMİT Yeniköy sahilinde bulunan ARKAS Holding şirketlerinden Autoport A.Ş.’ye 49 yıllığına kullanma izni verilen Autoport Otomobil İhtisas Limanı’nın kullanım izninin Danıştay 13’ncü Dairesi tarafından iptal edilmesi sonrasında Holding yetkilileri, davada taraf değil ‘mağdur’ olduklarını söylediler.
 
Bölgedeki otomotiv ihracatına önemli katkı sağlayan ve 50 milyon dolarlık yatırımla kurulan liman, gelişmelerden sonra dünya devi ortağı Japon Mitsui’yi de kaybetme noktasına geldi. 

8 BAKANLIĞIN İZNİYLE YAPILDI

Liman için tam 11 kamu kurum ve kuruluşundan izin ve işletme belgesi aldıklarını vurgulayan Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
 
Genç, “Otomotivde uygun bir liman altyapısının bulunmadığını gözlemleyerek yatırım kararı aldık.  2001 yılında imar planı alınmış, onaylı bir projeye ilgi duyduk. O dönemdeki adı Zeyport olan şirketin çoğunluk hissesini alarak sürece dahil olduk. 2005’ten bu yana birçok bakanlıktan alınan izinlerle ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden temin ettiğimiz kullanma izniyle faaliyete başladık” dedi. Bu aşamadan sonra bir takım davaların ortaya çıkmaya başladığını belirten Genç,
 
“Bunlar Autoport’a açılmış davalar değildi. Milli Emlak’ın yapmış olduğu işleme karşı bölgedeki çok küçük bir alan sahibinin ‘Benim çıkışım engelleniyor’ şeklinde bir talebinin ertesinde gelişen olaylardır. Autoport’a 50 milyon dolarlık yatırım yaptık. Türkiye’nin bu bölgede bir milyon civarındaki araç nakliyesi talebi var. Autoport bunun yüzde 40’ını karşılıyor” dedi.   

GEREKÇELER ORTADAN KALKTI

Gerekli tüm izinlerin alınmasına rağmen bir arazi sahibinin kullanım izni iptaline ilişkin dava açtığını hatırlatan Genç, davanın da Danıştay’ca Milli Emlak Genel Müdürlüğü aleyhine sonuçlandığına ancak bu durumdan kendilerinin mağdur olduğuna işaret etti. Kararın iki gerekçesi olduğunu anlatan Genç,
 
“Birincisi; Milli Emlak’tan kiraladığımız iskelenin arkasında tapusu şirketimize ait olan arazinin tapu iptal davası devam etmekteydi. Sonuçlanmamasına rağmen mahkeme kararın Autoport aleyhine sonuçlanacağını varsaydı. İkinci gerekçe de; bölgede Ford Otosan’la UM Denizcilik arasındaki dar bölge için bütünleşik imar planı çalışmasının beklenmesi gerektiğiydi. Birinci gerekçeye konu olan tapu iptal davası bizim lehimize sonuçlandı.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütünleşik plan çalışmasının bulunmadığını, böyle bir çalışmanın fiilen ve hukuken yapılamayacağını ve mevcut imar planının geçerli olduğunu açıkladı. İkinci gerekçe de ortadan kalkmış oldu. Mahkemenin kararı kullanma iznini Autoport A.Ş’ye verilemeyeceği anlamı taşımıyor” dedi.

Japon ortağımız Mitsui’yi kaybettik

HAKAN Genç, sürecin devam ettiğine ve temyiz mekanizmalarının bulunduğuna da işaret ederek “Karar kesinleşmedi. Ara karar üzerinden Milli Emlak ‘Tahliye ediyorum, çıkın’ deyince Japon ortağımız Mitsui bundan rahatsız oldu ve ortaklığı kaybetmiş olduk. Maalesef Türkiye açısından kötü bir örnek oldu. Şu anda çalışan, hali hazırda binlerce araba ve yük bulunan bir yere iki gün süre verdi” dedi.

Asıl mağdur olan otomotiv sektörü

GENÇ, en azından ihracat yüklerinin yüklenmesi için süre verilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi. “Maalesef yerel yöneticiler buna duyarsız kalıyorlar. Türkiye’nin kendi malının ihracatını sağlayamama durumuna düşmesi üzücü. Devletin başka kurumları gemilerin limana yanaşması için izin vermiş, Gümrük teşkilatı yükler için açılmış beyannameleri tescil etmişken fiili bir tahliyenin nasıl olabileceğini yaşayarak göreceğiz. Makul bir süre verilirse sektörün de kısmen zarar görmesi engellenebilir.”
 
Şu anda doğrudan ve dolaylı olmak üzere 170 kişinin de limanda çalıştığını da hatırlatan Genç, “Biz hakkımızı hukuk çerçevesinde koruyacağız ama çalışanlar, ihracatçı ve şirketimiz mağdur olacak. Ayrıca otomotiv firmalarında da bir telaş görülüyor” dedi.
Editör: TE Bilişim