"Güney Avrupa limanlarındaki sorunlar Türkiye'ye fırsat"

Türkiye Kruvaziyer Platformu (Cruise Türkiye) Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Güney Avrupa'daki limanlarda yaşanan sorunların kruvaziyer şirketlerini yeni arayışlara zorladığını, bunun da Türkiye'ye yeni fırsatlar sunduğunu bildirdi.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, İspanya'nın Berselona Kenti'nde düzenlenen "Kruvaziyer Hatları Uluslararası Birliği 2014 Zirvesi" ve "Seatrade Med Barcelona Fuarı"na, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ile katıldıklarını hatırlattı.

Fuarda, sadece İzmir'i değil tüm Türkiye'yi temsil etmeye çalıştıklarını vurgulayan Demirtaş, açtıkları stantta Çeşme Limanı başta olmak üzere Türkiye'deki 17 liman ve 7 iskeleyi harita ve görselleriyle tanıttıklarını belirtti. Yaptıkları görüşmelerde birçok şirketin Güney Avrupa'daki limanlarda yaşanan sorunlar nedeniyle, yeni arayışlar içinde olduğunu gördüklerini aktaran Demirtaş, "Güney Avrupa limanlarındaki sorun Türkiye'ye yeni fırsatlar sunuyor" dedi.

Fuara İzmir dışında Türkiye'den sadece Mersin ve Marmaris Limanları yetkililerinin katıldığını anlatan Demirtaş, Trabzon ve Mersin Kalkınma Ajansları'nın da tanıtım çalışmaları yaptığını vurguladı. Fuarda, sektörün en büyük kruvaziyer şirketleri yöneticileriyle görüşmeler yaptıklarını dile getiren Demirtaş, şu bilgileri verdi:

"Kruvaziyer şirketi yöneticileri ile bugünü ve 2015-2016 programlarını konuştuk. Bazı şirketlerin, el değiştirmesi, limanların kurallarının değişmesi ve daha kamuoyu ile paylaşamayacağımız nedenlerle sektörde kartlar yeniden karılıyor. Güney Avrupa'daki bazı önemli limanlarda yaşanan sorunlar nedeniyle büyük şirketlerin arayış içinde olduğunu gördük. Bu nedenle İzmir limanı yeni fırsatlar yakalayabilir. Adnan Menderes Havalimanı'ndaki yeni dış hatlar terminali ve bazı havayolu şirketlerinin İzmir çıkışlı Avrupa'ya direk uçuşu 2015 planlarımızda elimizi güçlendiriyor. İzmir'in Homeport (biniş-iniş limanı) olması hayalimizi gerçeğe dönüştürmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."

Demirtaş, Avrupa'daki ekonomik kriz, yoğun rekabet nedeniyle görüştükleri tüm şirketlerin hizmet ücretlerinde indirim, getirdiği yolcu sayısının fazlalığına göre indirim ve mevsime göre değişken tarife uygulanmasını talep ettiklerine değinerek,

"Şirketler bu konuda son derece haklı. En kısa zamanda geçmiş dönem Ulaştırma Bakanımız ve İzmir Milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım'a konuyu ileterek, yardım talep edeceğiz. Kruvaziyer turizmin başlangıcından itibaren her konuda bize destek olan, önümüzü açan Binali Yıldırım'ın desteğine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim