Binali Yıldırım İzmir'de 1. Sırada

AK Parti iki bakanı Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay’ı, CHP ise Güldal Mumcu ve Mustafa Balbay’ın İzmir’den aday gösterdi. MHP ise İzmir kozunu Oktay Vural’la oynadı.

12 HAZİRAN’DA yapılacak genel seçim öncesi İzmir’de büyük bir yarış yaşanacak. Partiler İzmir’de ağır toplarını aday gösterdi. AK Parti, sol kanattan transferi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı birinci bölgeden, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı da ikinci bölge birinci sıradan aday yaptı. Aslında Ertuğrul Günay, Allionoi Antik Kenti’nin sulara gömülmesini engellemediği için İzmirlilerin tepkisini çekse de yine de AKP İzmir için tüm imkanlarını seferber edeceği aşikar. AK Parti, İzmir’den Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İbrahim Hasgür, Tuğrul Yemişçi, İsmail Katmerci ve Taha Aksoy’u aday göstermedi. İki dönem İzmir milletvekili olan Mehmet Tekelioğlu, birinci bölge ikinci sıradan, Erdal Kalkan da ikinci bölge üçüncü sırada aday gösterildi. AK Parti, ikinci bölgede, Aliağa Menderes banliyö sisteminin tamamlanmasına öncülük eden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kozunu oynadı. İkinci sırada eski il başkanı Aydın Şengül, üçüncü sırada geçen seçim öncesi CHP’den transfer edilen Erdal Kalkan’ı aday gösterdi. AK Parti’nin 26 İzmir adayından sadece 5’i kadın.

CHP’nin kalesi

CHP İzmir’de milletvekilliği aday listesine kuvvetli isimlerle girdi. 1. bölgenin liste başında TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu yer aldı. AİHM yargıçlarından Rıza Türmen ikinci, CHP PM üyesi Oğuz Oyan üçüncü sırada yer buldu. 2. bölgede ise listenin başında Genel Başkan Yardımcısı Alattin Yüksel var. İkinci sırada Ergenekon davası sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay yer alıyor.

Mehmet Ali Susam üçüncü, Rahmi Aşkın Türeli dördüncü sıradan aday gösterildi. İzmir’de 10 milletvekilinden yedisi listeye giremedi. Vefat eden İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina’nın 33 yaşındaki oğlu Levent Piriştina’da CHP’nin adayları arasında. Ayrıca Çiller’in kurmaylarından eski DYP’li Aytun Çıray’da 2. bölgeden 5. sırada aday. Çıray’ın CHP’nin kalesi İzmir’den milletvekilliğinin garanti olarak görülen 5. sırada yer alması, CHP İzmir il örgütünde rahatsızlık yarattığı duyumlar arasında.

MHP’nin kozu Vural

MHP İzmir’den Grup Başkan Vekili Oktay Vural’ı 1. bölge 1. sıradan aday gösterirken , 2. bölge 1. sırada ise İzmir milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’yu aday göstermiş. Yine İzmir milletvekili Şenol Bal ve Kamil Erdal Sipahi listenin üst sıralarında yer alıyor. MHP İzmir’den 3 kadın aday gösterdi.

Perinçek bağımsız

BDP’nin İzmir’de desteklediği bağımsız adaylar ise 1. Bölge’den Nusaybin Belediye eski Başkanı Mehmet Tanhan ve 2. Bölge’den Erdal Avcı. Cumhuriyet Güç Birliği adaylarından İşçi Partisi Lideri Doğu Perinçek İzmir 2. Bölge’den aday gösterildi. 1. bölgeden de emekli Korgeneral Yaşar Müjdeci Cumhuriyet Güçbirliği’nin bağımsız adayı.

İzmir 2007 seçim sonuçları

CHP % 35.46 11 milletvekili
AKP % 30.50 9 milletvekili
MHP % 13.88 4 milletvekili

Editör: TE Bilişim