“Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” Sergisi

Yakın Doğu Üniversitesi ve Rahmi M. Koç Müzesi’nin “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” Sergisine İstanbul’da Görkemli Açılış.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin Rahmi Koç Müzesi ile birlikte düzenlediği “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” Sergisi 18 Mart Çarşamba günü saat 17.30’da Rahmi Koç Müzesi’nde görkemli bir açılışla ziyaretçileriyle buluşacak.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla iişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, açılışına Türkiye’nin ekonomi, siyaset ve kültür dünyasının önemli isimlerinin katılacağı sergi 9 ay boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek. Küratörlüğünü, Türkiye’de ve uluslararası alanda bir çok sergi projesine imza atmış İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü, deniz tarihçisi ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Rıza İşipek’in yaptığı sergide tanınmış ressamlara ait orijinal yağlıboya tablolar, İznik çinileri, gemi modelleri, antika objeler, replikalar, kostümlü cansız mankenler, canlandırmalar, gravürler, notik malzemeler, sancak ve flamalar, roll-up posterler ve flamalar bulunuyor.

Serginin açılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, 18 Mart Çarşamba günü saat 17.30 da Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilecek olan açılış töreninin Yakın Doğu Üniversitesi’nin geleceğe yön verirken tarihine sahip çıkma misyonunun en önemli ve anlamlı örneklerinden birinin daha başlangıcı olduğunu belirtti.

Tarihin akışını değiştiren Çanakkale Destanının yüzüncü yıl dönümünde Yakın Doğu Üniversitesi olarak böylesine anlamlı bir etkinliğe öncülük ederek hayata geçirmekten büyük bir kıvanç duyduklarını ifade eden Doç. Dr. İrfan S. Günsel, “Yakın Doğu Üniversitesi, sosyal sorumluluk projelerinin KKTC’nin sosyal ve kültürel hayatına katacağı katkının farkında olarak çok çeşitli sanat ve kültür projelerini hayata geçirmektedir. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda düzenlenen etkinliklere ek olarak son iki yılda “Uluslararası Eski Kıbrıs Haritaları Sergisi, Piri Reis Sergisi ve Levant Denizcilik Tarihi Sergisi” gibi sergileri halkımızın beğenisine sunarak tarihimize ve kültürümüze kalıcı eserler bırakmaktayız. Bu bağlamda Yakın Doğu Üniversitesi Müzecilik alanında çok önemli bir yeri olan Rahmi M. Koç Müzesi ile ortak projesi “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi’nin açılışı yeni dönemdeki çalışmalarımız için çok değerli bir başlangıç niteliği taşımaktadır.. Çanakkale Destanı gibi Türk tarihinde çok önemli yer tutan bir destanın 100. yılında gerçekleştirdiğimiz bu anlamlı sergi, KKTC ile Anavatan Türkiyemiz arasında diğer alanlarda olduğu gibi tarihsel, kültürel ve sanatsal alanda da varolan sarsılmaz bağların önemli bir nişanesidir.

Serginin küratörü Ali Rıza İşipek sergiyle ilgili yaptığı açıklamada serginin içerdiği eserlerin önemine değinirken “Bu önemli zaferin 100. Yılı olması anısına gerçekleştirilen “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi”nde muharebenin tüm yönleriyle aktarılması adına sergide deniz harekatı, yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimizin tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panoları yer alacaktır. “ dedi

Editör: TE Bilişim