Bilge Tonyukuk'u Anma Programı

UNESCO'nun 2020'yi Türk tarihçi ve yazar, Göktürk Devletinin kurucu kağanlarının başveziri "Tonyukuk" yılı ilan etmesini, Çankırı Vakfı, Transbosphor Denizciliğin sponsorluğunda  "Bilge Tonyukuk'u Anma Programı"nda kutladı.

Şişli Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştirilen, Çankırı Vakfı bünyesindeki Tarih Kulübünün düzenlediği anma programında, tarihte "Türk" ismini ilk kez kullanmasıyla bilinen Göktürk Devleti, Bahçesaray Dans Grubu, Narista Kozgaldak Dans Grubu ve Kırım Derneği Dans Grubu'nun sunduğu çeşitli danslar gösterileriyle canlandırıldı.

Programın açılış konusşmasını Çankırı Vakfı Başkanı Mustafa Can yaptı.Vakfın Başkanı ve Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mustafa can konuşmasında nereden geldiklerini unutmadıklarını ve hep hatırladıklarını belirtti. Can; "Vakıf olarak Türk tarih ve kültürüne çok değer veriyor ve gençlerimize, töremizi öğretmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Macaristan'da düzenlenen Hun-Türk Kurultayı programına 20 öğrenci göndermiştik. Bu sene de Hun-Türk Kurultayı'na ise 50 kişilik bir öğrenci ve ailelerini göndereceğiz. Dönüş yolunda da Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret edeceğiz. UNESCO'nun 2020 Tonyukuk ilanıyla birlikte bu programı yaptık ama neden bizim aklımıza daha önce gelip de 'Biz Tonyukuk'u anmadık ve programlar yapmadık' diye kendimizi sorgulayalım."dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr İlyas Topsakal, burada yaptığı konuşmada, "Devletimizin akıl ile ruh dengesini kuran büyük mümtazlarını, bu çerçeveden değerlendirmeyi uygun bulan bir araştırmacıyım. Bir milletin aklı ve tekniği olur ama kalbi ve ruhu olmazsa o millet tek kanatlı olur ve büyük işler yapamaz." ifadelerini kullandı.

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl da önceki yıllarda, Macaristan ve Moğolistan'da düzenlenen geziler esnasında, çektiği resimler eşliğinde sunum yaparak bilgi paylaşımında bulundu.

Editör: TE Bilişim