Törene Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin ŞEVLİ'yi temsilen Mehmet Ali ŞAHİN, Okul Müdürünü temsilen Müdür Yardımcısı Salim AKSOY, Öğretmenler, Dernek Başkanı Kaptan Abdullah SUGÜN, Dernek Okul ve Eğitimden Sorumlu Başkan Yard. Kaptan Mesut CÖRT, Eski Başkan Mustafa BALCAN, Dernek Yönetimi, Mezunlar, Öğrenciler ve Vatandaşlar katıldı. Ayrıca Dentur Avrasya Sosyal Sorumluluk kapsamında tören grubunun ulaşımı için tekne temin ederek derneğe destek verdi.

Çanakkale zaferinin kazanılmasında mihenk taşlarından olan olayın başkahramanı, Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey, Balkan Savaşı’ndan sonra Çanakkale Boğazı Mayın Grup Komutanlığı’na ve Kılavuzluğa atanmıştır. Balkan Savaşı’nda batırdığı düşman gemileriyle başarılar kazanmıştır. 18 Mart 1915’te kazanılan başarıda büyük pay sahibi olan Hafız Nazmi Bey binbaşılıktan emekli olmuştur. Son günlerine kadar denizden ayrılamayan Binbaşı Nazmi Akpınar, 5 Mayıs 1940 da, 65 yaşında iken vefat etmiştir.


Töreni açılış konuşmasıyla başlatan Dernek Başkanı Kaptan Abdullah SUGÜN, katılımcıları büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları, tüm şehitler için değerli Komutan Binbaşı Nazmi AKPINAR’ın kabri başında saygı duruşuna davet etti. Sonrasında okulun Müdür Yardımcısı Salim AKSOY duygularını aktardı. Törene katılan eski mezunlar da hem duygu ve düşüncelerini, hem de öğrenci kardeşlerine önemli mesajlar aktardı.

Tören, aşiyan sahilinde günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ile devam etti. Müdür Yardımcısı Salim AKSOY yaptığı konuşmada, o günün zor ve kısıtlı şartlarında, elde kalan son imkanı yine zor bir görevle tamamlayarak zaferin kazanılmasına vesile olan olayın kahramanlarını minnetle andıklarını ve sonsuz teşekkürlerini dile getirdi.

Dernek Başkanı Kaptan Abdullah SUGÜN ise konuşmasında; “ Bu gün burada bulunuyorsak, rahat bir nefes alıp kendimizi özgürce ifade edebiliyorsak bunun en büyük sebebi vatan uğruna yapılan mücadele ile verilen canlardır. Vatan ve millet için canlarını veren tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz. Bir denizci olarak Çanakkale’de kazanılan zaferin önemli unsurlarından biri olan olayın kahramanı Binbaşı Nazmi AKPINAR ve Nusrat Mayın Gemisinin diğer personeline şükran ve minnet ile anıyoruz.” dedi. Dernek Başkanımız konuşmasını Atatürk’ün şu veciz sözüyle bitirdi. “En güzel coğrafî vaziyette ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile, en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği, Türkün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız”

Sayın Turgut ÖZAKMAN ve Binbaşı Nazmi AKPINAR’ın kendi adını taşıyan torunu Dr. Nazmi AKPINAR’ın tören için gönderdikleri mesajların okunmasıyla anma töreni sona erdi.

Dernek tarafından geleneksel hale getirilen anma töreninin fikir babası Okulun Eski Müdürü Çağatay VARALAN’a Dernek üyeleri ayrıca teşekkür etti. Varalan, dikkatleri ve eğitimci kimliği böylesine anlamlı törenin başlanmasına sebep olmuştur.

 

Editör: TE Bilişim