MHP Isparta Milletvekili Nevzat KORKMAZ Denizcilik ile İlgi TBMM Genel Kurulunda Yaptığı Konuşmada 'Beyaz Listedeki yerimizi kaybedebiliriz' dedi.

Korkmaz; 'Ülkemiz limanlarında son üç yıl içerisinde Romanya Bayraklı gemiler hiç tutulmamışken ne yazık ki aynı hassasiyeti Romanya Denizcilik İdaresi Türk Bayraklı gemilere göstermemiştir ve son üç yıl içerisinde çok basit nedenlerle yedi gemimizi tutarak Türk ticaret filosunun maddi ve manevi kaybına sebep olmuşlardır. Bunun sonucu olarak Paris Memorandum’unda Türkiye bayraklı gemilerin yer aldığı beyaz listedeki yerini kaybedebileceği ihtimalî ortaya çıkmıştır.' dedi.

Nevzat Korkmaz; konuşmasında denizcilik sektöründeki serbestleşmeden bahsederken ise; 'Değerli milletvekilleri, 1980’li yıllardan sonra uluslararası kural ve kaidelere göre yönlendirilen ve yönetilen denizcilik sektöründe serbestleşmenin yolları aranmıştır. Memnuniyetle belirtmeliyiz ki 2581 sayılı Kanun ile sektörel serbestleşmeyi ilk başaran sektörlerden biri denizcilik olmuştur. Yaşanan bu süreçte mevcut yapının eksikliklerini daha iyi tespit eden yetkililer ve sektör temsilcileri, yaşanan değişimi planlamak, yönetmek ve çağdaş yapılanmayı sağlamak için denizciliğin tek bir çatı altında toplanması çalışmaları yapmışlardır. Ne var ki bakanlık kurulması talebiyle başlayan süreç, Başbakanlığa bağlı bir müsteşarlık olarak 1993 yılında yeni bir teşkilatlanma ile sonuçlanmıştır.1993 yılından 2011 yılına kadar her hükûmet döneminde denizcilik bakanlığı kurulması çağrıları dillendirilmiştir.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin uluslararası denizcilik platformlarında hak ettiği yere gelebilmesi için dünya standartlarını ve teknolojik gelişmeleri yakalamış limanlara sahip olması bir zorunluluk olduğuna değinen Korkmaz; 'Bu bağlamda deniz ticaret filosunun gençleştirilmesi, gemi inşa ve yatçılığa hak ettiği önemin verilmesi gibi gerçeklerin bir an evvel hayata geçirilmesi elzem olmuştur. Belirsizliklerin yaşanmaya devam ettiği küresel krizin hem makro hem de mikro düzeyde değişimlere, yeni yapılanmalara ve yön değişikliğine yol açması kaçınılmazdır. Ancak istikamet neresi olursa olsun rekabet, kaldığı yerden tüm hızıyla devam edecektir. Rekabet gücünü geliştirmeye yönelik çalışmaların gündeme alınması ve bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.' dedi..


Türkiye’de yüzde 90 oranında tersaneler boş iken, Türk armatörleri dünya tersanelerine sipariş vermeye devam etmelerini eleştiren Nevzat Korkmaz; 'Bu gemileri Türkiye’de yapmak mümkündür ancak bunun altyapısını oluşturmak lazımdır ve bu sorumluluk da öncelikli olarak Hükûmetindir yani Çin’i, Japonya’sı, 50 bin dead weight tonluk gemi yapabiliyor da biz neden yapmayalım? Hükûmet destek ve teşvikleri oluşturduğunda, bu gemiler ülkemizde yapılabilir. 1980’li yıllarda 450 civarındaki Türk Bayraklı gemiyle Akdeniz âdeta bir Türk gölü gibiydi. Bugün bu koster sayısı 40 ila 50 kadardır. Bugün cezalandırdığınız armatörler bu gemilerle denizlerde Türk bayrağını dalgalandırmaya devam etmektedirler. Koster filosu yenilenmelidir, yeni teşvikler mutlaka getirilmelidir.' şklinde konuştu.


Korkmaz; 'AKP Hükûmeti ihracatımızın arttığını söylüyor; oysaki 1 dolarlık ihracat için 82 sent ithalat yapıyorsunuz. Bu durumda gerçek ihracatınız kıymetli arkadaşlar, 18 senttir. Yapılan bu ihracat da yabancı bayraklı gemilerle taşınınca, bu kazanç da yabancı armatörlere navlun olarak ödenmektedir. Peki, bu durumda kazancımız nedir? Türk gemi taşımacılığının deniz taşımacılığındaki oranlarını mutlaka yükseltmek mecburiyetindeyiz.' dedi.

Editör: TE Bilişim