Bereketli Topraklar Suya Kavuşuyor

Diyarbakır, Mardin ve Batman`da Kırsal Kalkınma Yatırımları Programı`ndan faydalandırılan 509 çiftçinin 70 bin dönüm arazisi suya kavuşturulacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca 2006 yılından bu yana uygulanan tarıma dayalı yatırımların desteklenmesini öngören Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hayata geçirilen basınçlı sulama sistemlerine GAP`taki çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor. Diyarbakır, Batman ve Mardin`de bu program kapsamında toplam 70 bin dönüm arazi suya kavuşuyor.


Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, yaptığı açıklamada, Diyarbakır`da onaylanan 354 basınçlı sulama sistemi projesinden 180`i tamamlandığını söyledi.

Kentin tarım ve hayvancılık potansiyeli en yüksek illerin başında geldiğini, bu nedenle bölgede özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca sağlanan hibe ve krediler ile çok yoğun bir projelendirme çalışması yapıldığını belirten Mutlu, bu projelerden en dikkati çekici olanının basınçlı sulama sistemi olduğunu bildirdi.


Mutlu, 2006 yılından bugüne kadar onaylanan 354 projeden 180`inin tamamlandığını, geriye kalan proje çalışmalarının da 2009 yılının nisan ayında tamamlanacağını belirtti.


Bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle bilinçli sulama tekniklerine yönelik ilginin arttığına işaret eden Mutlu, şöyle dedi:

``Basınçlı sulama sistemine yoğun başvuru var. Diyarbakır`daki vatandaşlar kırsal kalkınma programı kapsamında basınçlı sulama sistemini benimsedi. 354 basınçlı sulama sistemi projesini hayata geçirdiğimizde 43 bin dönümü suya kavuşturmuş olacağız. Çiftçiler girdi maliyetlerinde düşüş verimde artış sağlayan bu sistemin farkını görüyor. Bu çok önemli bir gelişmedir.

Çiftçimizi modern sulama teknikleri ile buluşturarak bereketli topraklara sahip bu tarım havzasını suya kavuşturmak en büyük arzumuz. Sonraki yıllarda da GAP Eylem Planı çerçevesindeki bu projelerin desteklenmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca sağlanan kredilerle devam edecek.``

Batman Tarım İl Müdür Yardımcısı Cemal Tüzün, kırsal kalkınma yatırımları kapsamında faaliyete geçen basınçlı sulama sistemin çiftçilerin benimsediğini söyledi.

Güneydoğu`da etkili olan kuraklık nedeniyle, büyük sıkıntı yaşayan bölge çiftçisinin bilinçlendiğini belirten Tüzün, çiftçilerin su kaynaklarının yetersiz olması halinde oluşacak verim kaybı ile ilgili tecrübe edindiğini bildirdi.

Mardin Tarım İl Müdür Vekili Beşir Saruhan da, çiftçilerin tarlalarını sondaj kuyularından sağladıkları su ile suladığını belirterek, çiftçilerin bu nedenle yüzde 50 hibe desteği ile avantajlı hale gelen basınçlı sulama sistemine yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Basınçlı sulama sisteminin suyun tasarruflu kullanılmasını ve daha geniş alanların sulanabilmesini sağladığını belirten Saruhan, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin de bu sisteme yönelik ilgilerinin arttığını bildirdi.

Mardin`de sulanamayan alanlarda yüzde 100`e varan ekonomik zarar meydana geldiğini hatırlatan Saruhan, şunları kaydetti:

``Çitçilerimiz bu hibe desteği olmasa da bu sistemi kullanmak durumundaydı. Ancak ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan çiftçilerimiz için bu hibe desteği çok yararlı oldu. Sulama konusunda bilinçlenen çiftçilerimiz basınçlı sulama sisteminin önemini daha iyi anlıyor. Mardin`de yaklaşık 150 basınçlı sulama sistemi ile 25 bin dönüm suya kavuşacak.``

 

Editör: TE Bilişim