Beklentiler ‘handysize sahipleri’ni sevindiriyor
 
Dengeli bir trend izleyen handysize piyasası armatör ve yatırımcıların yeni gözdesi. Üç yıl içindeki beklentiler olumlu olunca, ikinci el ve kızaktaki handysize satışları arttı.

Araştırmacılık şirketi Clarkson’un verileri, yılın ilk yarısında ikinci el gemi piyasasında küçük tonajlı gemi yatırımlarının büyük tonajlı gemilere nazaran daha fazla olduğunu gösteriyor. İkinci el piyasasında 29 capesize, 54 panamaxın yanında 62 supramax ve 91 tane de handysize tipi gemi el değiştirdi. Brokerlerin gözlemlerine göre de bu yıl ikinci el ve kızaktaki gemilere yapılan handysize yatırımları, yeni siparişlerden daha çok.

Ancak son aylardaki veriler piyasada değişimin başladığını ve yeni gemi inşa siparişlerinin handysize tipi gemilere kaydığını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıllarda yeni inşa handysize ve supramax yatırımlarının daha büyük tonajlı gemilere nazaran sınırlı sayıda kalması, önümüzdeki iki yıl içinde piyasaya  sağlıklı gemi girişlerinin olmasını sağlayacak. Oysa capesize sipariş defteri, mevcut aktif filonun % 84 oranında bir büyüklüğüne tekabül ederken, panamax sipariş defteri ise filonun % 57’si büyüklüğünde. Şuanki aktif filonun % 44’ü büyüklüğünde handymax siparişi ve filonun % 36 büyüklüğünde ise handysize siparişi var. Ancak çok sayıda yaşlı geminin olduğu handy marketinde hurdaya çıkacak gemi tonajı handy piyasasında bir denge yaratacağına inanılıyor.

Rusya dışında beklentiler olumlu

Haziran ayı itibariyle navlun endekslerinde düşüş yaşanıyor ve düşüşün büyük tonajlı gemilerde daha sert olduğu görülüyor. Ancak yaz sonrasında özellikle handysize navlunları için büyüme potansiyeli bulunuyor. Bunun nedeni ise Çin’in yaz sonrası hububat talebinin artmasının beklenmesi. ABD tahıl konseyine göre, bu yıl ABD’nin Çin’e olan mısır ithalarının en yksek seviyeye çıkma ihtimali var.  Uluslararası tahl konseyinin verileri de umut verici. Bu yıl Çin’in tahıl ticaretinde % 2 soya fasülyesi ticaretinde ise % 7 artış bekleniyor. Fakat çeşitli bölgelerdeki kuraklık bu beklentileri olumsuz etkileyebilir. Rusya’nın yıl sonuna kadar tahıl ihracatını yasaklaması gibi. Rusya’nın 15 Ağustos’ta uygulamaya başlayacağı bu yasak, handysize navlunlarını da olumsuz etkileyecek.

Piyasaya 100 cape geldi

Capesize navlunlarında görülen sert düşüşün tek nedeni Çin’in ithalatını azaltması değil elbette. Yılın ilk yarısında piyasaya yaklaşık 100 adet capesize gemi girdiği belirtiliyor. Yılın yarısında ise teslim edilmesi beklenen 206, gelecek yıl ise 282 gemi bulunuyor. Oppenheimer analisti Scott Burk, navlunların yüksek seyretmesinden dolayı Mayıs 2009’dan buyana hurdaya giden capesize gemi olmadığına dikkat çekiyor. Capesize üzerindeki bu baskı cape navlunlarını 50 bin dolar seviyesinden 10 bin dolara kadar çekti. Şu günlerde capesize gemiler de ancak handysize gemiler kadar kazanabiliyor.

Çin kömür ithalatını azaltıyor

Marvel Denizcilik ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karaçelik, Avustralya’nın Çin’e kömür ihracatının en yüksek seviyeye çıktığını ancak Çin hükümetinin kömür ithalatını önümüzdeki üç sene içerisinde % 10-20 arasında düşürmek için bir takım tedbirler alacağını vurguladı. Karaçelik, “Çevre kirliliğini azaltmak için kömür kullanım oranının % 20 oranında düşürmek istiyorlar. Önümüzdeki üç sene içinde Çin’in kömür alımlarında düşüş olacağı anlamına geliyor” dedi.

“BDI, artık 3 bini geçmez”

Baltıc Dry Indeks ve büyük tonajlı gemi navlunlarındaki gelişmeleri değerlendiren Karaçelik, BDI endeksinin üç yıl içinde 3 bin seviyesinin üstüne çıkmasının beklenmediğinin altını çizdi.  Gemi tiplerine göre gelecek üç yıl ile ilgili piyasalardaki navlun beklentilerini açıklayan Karaçelik; “2009’da ortalama navlunları 45 bin dolar olan Capesize gemilerin bu yıl 30-35 bin dolar arasında, 2011’de 30 bin doların biraz altında ve 2012’de de 30 bin doların üstünde olacağı tahmin ediliyor. Panamax gemilerin ise 2010 ile 2012 arasında düz bir çizgide devam edeceği yani 26-27 bin dolar seviyesinde hareket etmesi bekleniyor. Supramaxların bu yıl 20 bin seviyesinde, gelecek yıl ise 20 bin doların biraz altında seyretmesi beklenirken 2012’de tekrar 25 bin seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Handysize gemilerin ise 10 il 20 bin dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. 2011 ve 2012 kazanç tahminleri 20 bin doların üstünde ki bu handy gemiler için çok güzel bir gelir” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim