XXXVI. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu             

6-10 Eylül

GENEL BAKIŞ

BDI DEĞERLENDİRMESİ

Baltık Dry Endeks (BDI) 8. haftadır artışını sürdürdü ve geçen haftada % 4 civarında artarak 3000 puana çok yaklaştı.

Haftanın en çok artış sağlayan tonaj grubu panamaxlar oldu. Bu tonaj grubunda endeks ve ortalama TC kazançları haftalık bazda % 9’a yakın arttı.

Rusya hububat ihracat yasağının piyasa üzerinde önemli etkisi devam ediyor. Yasak nedeniyle ABD ve Kanada’dan yapılan hububat yüklemelerinin artmasıyla Handysize ve Panamax ektörleri hayat buldu. Capesize grubu ise güçlü demir cevheri talebinin etkilerinden faydalanmaya devam ediyor.

Dördüncü çeyrek için beklenti daha iyi piyasa koşullarının olacağına yönelik. Bunun tmele nedenleri olarak aşağıdaki hususlar sayılabilir;

• Mevsimsel olark genel talep artışı beklentisi,

• Rusya’nın hububat ihracat yasağının büyük ihtimalle sürecek olması (en azından orta vadede),

• Daha düşük olması beklenen demir cevheri kontrat fiyatlarının talebi artıracağı beklentisi


bdi36.jpg

PİYASAHABER&YORUMLARI

Çin’in demir cevheri ithalatı Ağustos ayında azaldı;

Dünyanın en büyük alıcısı Çin’in demir cevheri alımları Ağustos ayında bir önceki aya göre % 13 bir önceki yıl aynı döneme göre ise % 10 gerileyerek 44,6 milyon ton olarak gerçekleşti. % 13 son yedi ayda yaşanan en büyük aylık gerileme oranı oldu. Düşüşün nedeni olarak çelik üretiminde görülen yavaşlama ve Hindistan’dan olan ihracatın azalması öne çıkıyor.

İnşaat sektöründen gelen talebin yavaşlamasıyla Nisan ve Temmuz ayları arasında Çin’de çelik fiyatları % 17’ye kadar değer kaybetti. Buna istinaden ülkenin çelik fabrikaalrının % 40’a ının bakımda olduğu veya üretimlerini yavaşlattığı belirtiliyor.

Üretimin azalmasındaki diğer bir faktör ise, hükümetin hava kirliliğine sebebiyet verdikleri gerekçesi ile eski teknolojiye sahip çelik fabrikalarını kapatması veya bu türden fabrikaların enerji kaynaklarını kısması. 

Hindistan ihracatının azalması ise hem muson mevsimininin olumsuz tesirlerinden hem de Karnataka eyaletine 26 Temmuz’dan itibaren uygulanmakta olan ihracat yasağından kaynaklanıyor.

Bu arada, dünyanın ikinci en büyük demir cevheri ihracatçısı Rio Tinto Grubu yılın dördüncü çeyreğinde demir cevheri fiyatlarında % 13 indirim uygulanması kararı aldığını açıkladı.


Rusya’nın hububat ithal etmeye ihtiyacı yok;

Rusya Tarım Bakanlığı ülkenin hububat ithal etmesine gerek olmadığını bu yılki ürün hasılataının ülkenin iç ihtiyaçlarını karşılamaya yeter seviyede olacağını açıkladı. Bu yaz yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle Rusya’da 10.8 milyon hektar ürünün yok olduğu belirtiliyor. Ancak buna rağmen geçen yılın % 38 altında ve 60 milyon ton olarak tahmin edilen toplam üretimin iç ihtiyacı karşılayacağı vurgulanıyor. Rusya’dan hububat ihracat yasasğının ne zaman sona erdirileceği konusunda çelişkili açıklamalar geliyor. Devlet Başkanı Medvedev yasağın bu sezon ne kadar ürün elde edileceğinin netleşmesinden sonra kaldırılacağını söylerken, Başbakan Putin ise gelecek sezon ürün hasatının belli olmasından dan sonra karar vereceklerini ifade etmişti. 

Hasat sonuçları genellikle Ekim ayında netlik kazanan Rusya 2009 yılında 97 milyon ton ürün elde ederek bu miktarın dörtte birine yakınını ihraç etmişti. Bu yıl 60 milyon ton ürün elde etmesi beklenen ülkenin sadece iç ihtiyacının 80 milyon ton olduğu iddia ediliyor.

 

Uluslararası Hububat Konseyi buğday üretimi öngörüsünü geçen ay daha da azalttı;

Uluslararası Hububat Konseyi, IGC; olumsuz hava koşullarının AB, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde verim beklentilerini etkilemeye devam ettiğine dikkat çekerek dünya buğday üretimi öngörüsünü geçen ay daha da azalttı.

Konsey, 26 Ağustos 2010 tarihli son raporunda; 2009/10 sezonunda 677 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretimini Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, Temmuz ayından 7 milyon ton ve 2009/10’dan 33 milyon ton az ve 644 milyon ton miktarda öngördüğünü açıkladı. Bununla birlikte, üretim bu düzeyde gerçekleştiği takdirde dahi hala üçüncü en yüksek rekor olabileceği yorumlanıyor.

IGC, 2009/10 sezonunda 127 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini tahmin ettiği dünya buğday ticaretinin Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, Temmuz ayı değerinden 3 milyon ton ve 2009/10’dan 10 milyon ton düşük, 117 milyon ton miktarda öngördüğünü söz konusu raporunda belirtti. 

Konsey; küresel buğday ticareti öngörüsünün geçen aya kıyasla azaltılmasının nedenini dünya buğday ihracat fiyatlarındaki kademeli artışlar olarak belirtiyor. Karadeniz bölgesi dışındaki ihracatın öngörülen talep düzeyini karşılamak için yeterli olduğu, ancak yüksek fiyatların, özellikle Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, gıda ve yemlik kullanım için buğday ithalatlarını zorlaştıracağı tahmin ediliyor.

Dünya Buğday Durumu, milyon ton

tablo.jpg


Satışı Raporlanan  Kuru/Dökme Yük Gemileri

179362 Dwt, 09 Hyundai-South Korea Blt, Caecilie Bulker (bc), Usd 62 M Güney Kore'ye

47574 Dwt, 95 Oshima-Japan Blt, Maritime Diamond (bc), Usd 22 M

21939 Dwt, 80 Tohoku-Japan Blt, Richway (bc), Usd 2.2 M Çin'e

8934 Dwt, 98 Kurushima-Japan Blt, Perseus (bc), Usd 7.2 M Vietnam'a

Satışı Raporlanan Container, General Cargo, Reefer RoRo Gemileri:

73900 Dwt, 02 Namura-Japan Blt, Ocean Baron (gen cargo), Usd 35 M Yunanistan'a

71332 Dwt, 95 Namura-Japan Blt, Rubin Camellia (gen cargo), Usd 23 M

48369 Dwt, 00 Sanoyas-Japan Blt, Fair Sky (gen cargo), Usd 26.3 M Amerika'ya

 

Satışı Raporlanan Tankers and LPG Gemileri:

47171 Dwt, 02 Onomichi-Japan Blt, St Georg (tanker), Usd 22 M (European)

45400 Dwt, 05 Shin Kurushima-Japan Blt, Formosa Fourteen (tanker), Usd 26 M (E-ships)

45400 Dwt, 05 Shin Kurushima-Japan Blt, Formosa Thirteen (tanker), Usd 26 M (E-ships)

Editör: TE Bilişim