Batman'da Su Samuru Bulundu

Batman Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu bahçesinde bulunan su samuru, tedavisinin ardından Batman Çayına bırakıldı.

Batman'danesli tükenme ile karşı karşıya olan ve uluslararasısözleşmelerle koruma altına alınan su samuru bulundu. Batman Üniversitesi (B.Ü)Sağlık Meslek Yüksek Okulu bahçesinde bulunan su samuru öğrencilerin ilgi odağı oldu. Hayatlarında ilk kez su samuru görenöğrencilerbu anıcep telefonları ile kayıt altına aldı.Orman ve Su işleriBakanlığı Batman Şube Müdürlüğü yetkililerince kafese konularakmüdürlüğe götürülenvetedavisi yapılan su samurudaha sonra Batman Çayı'na bırakıldı. Suya dalan su samuruözgürlüğe doğruyol aldı.

NESLİ TÜKENME İLE KARŞI KARŞIYA 

B.Ü Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Servet Ulutürk, su samurlarının Bern Sözleşmesi ilekoruma altına alınan ve nesli tükenme ile karşı karşıya olanhayvanlardan biri olduğunu söyledi. Genellikle akarsularda ve göllerde yaşayan su samurlarının Türkiye'de az da olsa görüldüğünü ifade eden Ulutürk,"Ülkemizde belirli bölgelerdegörüldüklerine dair bilgiler alınıyor. Bolu'da yaşam gösteriyor. Bunun dışında Van'ın Çatak bölgesindekiakarsularda yaşadığına dair yapılmış çalışmalar var. Aynı zamanda Batman'ın Sason ilçesinde görüldüğüne dair bilgiler geliyordu. Bunu görmemiz bölgemizde yaşadığını ispatlayan delil oldu"dedi.

"BATMAN'DA YAŞAM GÖSTERMESİ SEVİNDİRİCİ"

Kimyasal kirlilik,ses, ışık, gürültükirliliği gibi etkenlerinsu samurlarınınyaşam alanlarından uzaklaşmalarına sebepolduğunu dile getiren Ulutürk,"Batman'dayaşam göstermesi burada en azından doğal ortamlarınınkorunduğunu göstermesi bakımından sevindirici.Bulunduğu yer itibariyle akarsudan yaklaşık 3 kilometrekadar uzak mesafeye gelmiş. Su samurları yuvalarını karaya yaparlar ancakyuvalarınıngirişisuyla bağlantılıdır. Ancak 20-30 km kadarbelirlialanlara dağılımgösterebilirler"diye konuştu.

"AVLANMALARI YASAK"

Su samurlarının balıklarla beslenmesinden dolayı balıkçıların hedefi olduğuna işaret eden Ulutürk, "Koruma altında olduğu için şu anda avlanmaları yasak ama yaşadığı bölgeler tespit edildiğitakdirdeoradakivatandaşlar bilgilendirilmelidir. Böylelikle bu hayvanların daha fazla yaşamaları sağlanabilir" ifadelerini kullandı. Su samurlarının temiz sularda yaşadıklarına dikkati çeken Ulutürk, Batman'da su samuru bulunmasının kentteki suların kirli olmadığının bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim