Batılının Somali Çözümü: “Korsanları Öldürelim!”

Lloyds List Gazetesinde yayınlanan Michelle Wiese Bockmann imzalı habere göre, deniz kuvvetlerinin Somali korsanlarına öldürücü darbeler vurulması yönünde baskılar artıyor. Önerilenler ise gemilerinin batırılması, fidye parasıyla karaya çıkan korsanlara karadan operasyon düzenlemek.

İrlanda Ulusal Üniversitesi Hukuk Bölüm Başkanı  Sandeep Gopalan, deniz taşımacılığına 1 Milyar ile 16 milyar dolar arasında maliyeti olan Aden Körfezinde korsanlıkla başa çıkabilmenin tek yolunun korsanları “öldürmek” olduğunu söyledi.

Uluslar arası Hukuk Uzmanı Profesör Gopalan, “Eğer öldürücü güç kullanılırsa, bu Somali’dekilere haddini bildirecek ve insanlarının öldürülmemesi için alternatif aramaya mecbur edecektir” dedi.
Gopalan; korsanları öldürmenin bundan sonra her olayda uygulanması gereken tek yöntem olduğunu söylemek istemediğini, ancak mevcut duruma bakıldığında, ortada başka bir çözüm de görülmediğini belirtti. Profesöre göre “Eğer gerçekleştirilebilir bir alternatif olsa bile, bu ancak en iyi ikinci seçenek olabilir”.

Somali korsanları, halen 10 gemi ve 238 mürettebatı rehin tutuyorlar. 2009 yılında 210’dan fazla gemiye saldırı düzenlendi ve bunların 43’ü kaçırıldı. Uluslar arası hukuktaki bir açıktan cesaret alan korsanlar, geçtiğimiz hafta içerisinde Maran Centaurus adlı VLCC tankerinden 6 milyon $ fidye aldılar.

Pek çok askeri gemi, korsanları yakaladı ve bıraktı. En son, bir Hollanda askeri gemisi, yiyecek ve su verdiği 13 korsanı sahile bıraktı. İngiliz askeri kuvvetlerince yakalanan bazı korsanlar da kovuşturulması için Kenya’ya gönderildi.

Profesör Gopalan, Aralık 2008 tarihinde kabul edilen BM kararı korsanlığı cezalandırmak için öldürücü güç kullanımına izin verdiğini ve askeri kuvvetlerin eşgüdüm içerisinde bir karşılık vermedikçe hiçbir aşama kaydedilemeyeceğini anlamaları gerektiğini belirtti.

Gopalan, “Her donanma, bir başkasının bu işe el atmasını bekliyor çünkü her korsanlık olayında birçok bağlantılar ve birden çok adli yetkili var” diyor. “Eninde sonunda her devlet kendi çıkarına geleni yapıyor. Herkesin kendi çıkarına baktığı müddetçe korsanlar daha da cesaretlenecekler, ta ki akıllar başa gelinceye kadar”

Yapılan “daha sert karşılık verme”  çağrısı geçtiğimiz yıl korsanlarca kaçırılan bir tankerin operasyon müdürü tarafından da olumlu karşılandı.

Editör: TE Bilişim