Büyükşehir Belediyesi, Dpt'nin de onayladığı 15 katamaran tipi yolcu ve iki arabalı vapur almak için bankalarla kredi görüşmelerine hız verdi.

Batan vapur sigortalı olduğu için ekspertiz raporundan sonra nasıl ve kim tarafından çıkarılacağı belli olacak. İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh geminin batmasıyla eskiliği arasında hiçbir bağlantı olmadığını söyledi.

İzmir Körfezi'de ulaşım 2001 yılına kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), bu tarihten sonra da Büyükşehir Belediyesi tarafıdan yürütüldü. Ancak iki kurum da kullanılan yolcu ve arabalı vapurların eski ve yavaş olması nedeniyle eleştirildi. Sık sık arıza yapmaları ve tamir-bakım masraflarının yüksekliği de buna eklenince Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında filoyu yenilemeye karar verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yeni vapur tipleri bile çizdirildi. Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında iki kez ihaleye çıkılmasına karşın, tersanelerin yoğunluğu ve yapımcı firmaların şartnamedeki yüzde 10 avans miktarını düşük bulması nedeniyle katılım olmadığı için ihaleler iptal oldu.

10 KATAMARAN İHALESİ YIL SONUNDA YAPILACAK

Filoyu yenilemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi son yaptığı hamleyle 15 yolcu gemisi ve iki arabalı vapur alımını yapmak için Dpt'ye başvurdu. Dpt'nun gemileri yatırım programına almasının ardından dış kredi bulmak için harakete geçen Büyükşehir Belediyesi, Hazine Mş steşarlığı aracılığıyla ve ilgili Fransız Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası, Denizbank, Finansbank gibi kredi kuruluşlarıyla kredi pazarlığına başladı. Yıl sonuna kadar 10 katamaran tipi yolcu gemisi ve bir arabalı vapur iş in ihale yapılacak. Bş yş kşehir, 2011 bş tş esinde, vapur alımı iş in 18 milyon TL (14 milyon 400'ş dış kredi) kaynak ayırdı. Toplam maliyetin 350 milyon TL'ye ulaşması bekleniyor. Katamaran tipi yolcu gemileri 450 yolcu kapasiteli olacak. Toplam 25 dakikalık körfez sefer sş resini 15 dakikaya dş şş recek. Katamaranların 2012 yılı sonunda sefere başlaması planlandı.

YEDİ NOSTALJİK VAPUR ÇALIŞIYOR

İzmir Körfezi'nde çalışan 1952 yapımı Bergama, Gölcük (1962), Alaybey (1977), 9 Eylül (1976), Yalova-1 (1988), Kordon (1987) ve batan İhsan Alyanak (1952) vapurları yeni katamaranlar gelene kadar çalışacak. Esenköy, Salacak ve Eminönü adlı arabalı vapurlar da seferlerini sürdürecek. Körfez'de Turyol firmasından mil başına kiralanan 14 deniz otobüsü de yolcu taşımaya devam edecek.

MAZOTUN KÖRFEZE YAYILMASI ÖNLENDİ

Dün mendirekdeki deniz fenerine çarptıktan sonra Konak İskele'ye yanaşan, içindeki 200 yolcunun tahlile edilmesinden sonra yavaş yavaş batan 'İhsan Alyanakö gemisinden körfeze mazot sızıntısını önleyebilmek için gece boyunca çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kendi ağırlığının 25-30 katı ağırlığındaki petrol ürünlerini emme özelliğine sahip olan özel pedler kullandı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, gemiden akan mazot ve sintine atığını, körfeze yayılmadan kontrol altına aldı. Toplam 25 kişilik bir ekiple olay anından itibaren bütün gece süren yoğun çalışma kapsamında, ilk olarak geminin çevresi 150 metrelik bariyerle çevrelendi. Ortama yayılan yağ ve sintinenin çevrelenmesiyle bulunduğu alana hapsolması sağlandı ve körfeze yayılması engellendi. Daha sonra, kontrol altına alınan alana deniz yüzeyindeki kirliliği Emen, suda batmayan, yanmaya ve küflenmeye dirençli, kendi ağırlığının 25-30 katı ağırlığındaki petrol ürünlerini emme özelliğine sahip olan pedler atıldı. Kirliliği deniz suyundan tamamen arıtmak üzere çalışmalarını sürdüren ekipler, az da olsa bir sızıntının halen devam ettiğini ve ince temizlik kısmında ise yağ toplayıcı cihazını devreye aldıklarını ifade etti.

VAPURLAR DA YOLCULAR DA SİGORTALI

Körfezdeki vapur seferlerinin normal seyrinde devam ettiğini belirten İZDENİZ Genel Müdürlüğü yetkilileri, geminin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortalandığını ve çıkarılmasıyla ilgili kararın ekpertiz raporunun ardından Denizcilik Müsteşarlığı ile yapılacak toplantı sonrasında netleşeceğini bildirdi. Yetkililer, İzmir Körfezi'nde yolcu taşımacılığı yapan tüm gemilerin ve yolcularının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortalı olduğu bilgisini de verdi.

GEZA DOLOGH, 'KAZANIN ESKİLİĞİYLE İLGİSİ YOK'

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, İhsan Alyanak vapurunun kaza nedeniyle batması ile eskiliği, yaşını bir ilgisi olmadığını söyledi. Bu konuda kendisine 'Gemi eski olduğu için battığı iddia ediliyor. Siz ne diyeceksiniz' sorusu sorulduğunu belirten Dologh, 'Bu soruya şaşırdım. Alakası yok. Çalışan geminin eskisi olmaz. 50 - 60 yaşında gemi var sürekli hizmet veriyor. Çeşme Limanı'na gidip bakın, Luka adında 120 yaşında gemi demirli. Bakımı iyi olursa gemi çalışır. Dünya Gemicilik örgütün kriterlerine göre gemiler denetleniyor. Gemiler 5 yıl da bir karaya çekilip altına bakılıyor, sac ölçüleri yapılıyor. Liman Başkanlığı'da denizde sefer yapması için onay veriyor. Belediye bu kriterleri yerine getiriyor" dedi.

Kazadan ders çıkarılması gerektiğini belirten Dologh, Körfez'de her an kaza olabileceğini, önlemlerin eksiksiz yapılması gerektiğini söyledi. Kaptan'ın dümenin kilitlendiğini söylediğini belirten Dologh, teknik araştırma sonucu gerçeğin ortaya çıkacağını söyledi. Gemilerde bazen dümen kilitlenmesi yaşanabildiğini belirten Dologh, 'Biz daha çok kötü senaryolar üzerinde durmalıyız. Olası bir körfez yangınında alınacak önlemleri konuşmalıyız. Bu anlamda tatbikatlar yapılmadır" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin alacağını vaadettiği katamaran tipi teknelerin hızlı olduğunu, ulaşıma yararlı olacağını belirten Dologh, hayali olan Güzelbahçe'ye seferin belki katamaranlarla yapılabileceğini umut ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim