Basra Körfezine Yeni Bir Enerji Gemisi Gidecek

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Basra’nın elektrik ihtiyacının karşılanması adına 3 yüzen santraldan sonra yeni bir santral için daha anlaşma yapılıyor” dedi.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ile Bağdat’a resmi bir ziyarette bulanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak’a elektrik sağlayan yüzen santrallara bir yenisinin daha ekleneceğini bildirdi. Yıldız, “Şu anda hali hazırda bir firmamız Basra Körfezi’ndeki üç elektrik gemisinden Irak’a toplam 250 megavat (MW) elektrik sağlıyor. Buna yine aynı firma tarafından 410 MW’lık yeni bir yüzer elektrik santralı kapasitesi daha eklenecek. Bu projeyle ilgili görüşmeler sürüyor. Böylece 660 MW’lık kapasite bir Türk firması tarafından sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

ACİL ELEKTRİK İHTİYACI

Irak’taki temaslarıyla ilgili yaptığı açıklamada Enerji Bakanı Yıldız, bugün Irak’taki yabancı firmaların yarısını Türk şirketlerinin oluşturduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Elbette enerjide çok önemli ve yeni başlıkları gündemimize aldık. İki ülke arasındaki petrol ticaretindeki son durumu görüştük. Türk firmalarının enerjideki yeni yatırımlarını ele aldık. Çünkü Irak’ın bazı bölgelerinin acil enerjiye ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılamada yine Türk özel sektörü gayret gösteriyor. Elektrik alanında işbirliği ve ticaretimizin artırılması bağlamında 400 Kv Cizre-Musul Elektrik İletim Hattı’nın Türkiye tarafını biz tamamladık. Irak tarafında kalan yüzde 15’lik kısmının tamamlanması konusunda da Irak tarafının da istekli olduğunun farkındayız. Türk özel sektör şirketlerinin başta Basra eyaleti olmak üzere Irak’ın genelinde elektrik üretim altyapısının geliştirilmesine dönük yatırımlarının artırılması konusunu da ele aldık. Bu manada, Irak’ın 10 bin MW civarındaki kurulu gücünün yaklaşık dörtte birinin Türk firmaları tarafından tesis edilmiş olması ve devam eden projeler ile birlikte mevcut kurulu güce yaklaşık 6 bin MW yeni kurulu gücün eklenecek olmasının ülkem adına gurur verici bir tablo olduğunu da vurgulamak isterim.”

Editör: TE Bilişim