Okyanusta ihmal can aldı!

Endonezya’dan Arabistan’a yük taşıyan kuru yük gemisinde bulunan başmühendisin ihmal sonucu hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Endonezya’dan Arabistan’a yük taşıyan kuru yük gemisinde bulunan başmühendis Okyanus ortasında rahatsızlanıp bir süre sonra kamarasında ölü bulundu. Ailesini ve çalıştığı şirkete çok rahatsız olduğu yönünde mesajlar atmasına rağmen gemi personelinin acil ambulans çağırmamasını ihmal olarak değerlendiren savcılık, gemi kaptanı, 2 yardımcısı ve geminin sahibi şirketin genel müdürü hakkında “İhmali davranışla kasten adam öldürme” suçu kapsamında dava açtı.

Endonezya’dan Arabistan’a yük taşıyan kuru yük gemisinde görevli baş mühendis Okyanus ortasında rahatsızlanıp kamarasında bir süre sonra ölü bulundu. Gemi kaptanı, 2 yardımcısı ve geminin sahibi şirketin genel müdürü hakkında “İhmali davranışla kasten adam öldürme” suçu kapsamında dava açıldı.

OKYANUSTA HASTALANDI

Hazırlanan iddianamedeki bilgilere göre olay şöyle gelişti: Emin Uzgidiş(61), Mayıs sonunda ECO Ships firmasına ait gemide görev almak üzere İstanbul’dan Endonezya’ya uçtu. Buradan 18 Haziran 2014 günü Arabistan’a yola çıkan gemide Başmühendis olarak görev alan Uzgidiş, yaklaşık 10 gün sonra gemi Hint okyanusu’nda yol alırken rahatsızlandı. Kabızlık çeken, şişkinliği olan ve ayakta durmakta zorlanan Uzgidiş, sürekli kamarasında yatmaya başladı. Yemeklere bile çıkamaz olan Uzgidiş, gemi kaptanı Fikret Kanan’a doktora görünmek istediğini söyledi.

AMBULANS ÇAĞIRILMADI

İddiaya göre Gemi kaptanı, acil ambulans çağırmak yerine Dammam limanına varınca doktora gidebileceğini söyledi. Başmühendis, 28 Haziran’dan vefat ettiği 8 Temmuz’a kadar odasında ilaç içerek iyileşmeye çalıştı. Her geçen gün durumu kötüye giden Emin Uzgidiş, kızı Funda Uzgidiş’e attığı telefon mesajında 10 gündür ağır hasta olduğunu belirtti. Babası ile yaptığı telefon görüşmesinde durumunun iyi olmadığını anlayan ve endişelenen kızı, şirket yetkililerine babasının sağlığından endişe ettiğini kaydetse de şirketten doktor kontrolü altında olduğu cevabını aldı. Ailenin, Arabistan Dammam limanına gitme isteği şirket yetkilileri tarafından olumsuz karşılandı.

HASTAYIM MESAJI

Emin Uzgidiş’in Olcay Ağarcı isimli şirket yetkilisine gönderdiği 3 Temmuz tarihli e-mail mesajında, “Yaklaşık 5 gündür acılar içersinde kıvranmaktayım. Dengem inanılmaz bozuk. Eğer mümkün olursa Dammam’da bir doktora çıkmak istiyorum. Durumum cidden iyi değildir” ifadelerini kullandığı belirlendi. Şirket yeklilerinin 8 Temmuz günü, ailenin telefonlarına çıkmamaya başlaması ardından endişe iyice arttı. Akşam üstü aileyi arayan bir şirket yetkilisi Emin Uzgidiş’in hayatını kaybettiğini aileye bildirdi. Daha sonradan araştırma yapan aile, Emin Uzgidiş’in gemiden hiç doktora çıkarılmadığını belirledi.

SUÇ DUYURUSU YAPTI

Savcılığa gemi personeli ve şirket yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan Funda Uzgidiş, babasının ihmalkarlık sonucu kaybedildiğini, 10 gün kamarasında acı çeke çeke öldüğünü, kendisi ile ilgilenilmediğini, bunun da insanlık dışı bir davranış olduğu iddia etti. Başlatılan soruşturma çerçevesinde ifadesine başvurulan Kaptan Fikret Kanan, “Dammam kanalı aşırı yoğundu. Limana bu yüzden gidişimiz gecikti. Emin Uzgidiş, limana yanaştığımıza odasında yerde yatarken ölü olarak bulundu. Şahsi kusurum söz konusu değildir. Kalp krizinden vefat etmiştir” dedi.

ŞOK TUTANAK

Gemide görevli bir grup çalışan tarafından tutulan ve savcılık dosyasına delil olarak tutulan tutanakta ise ilginç ifadeler yer aldı. Tutanakta, Emin Uzgidiş’in rahatsızlandıktan sonra durumunun her geçen gün kötüye gittiği, belli etmeseler de gemi kaptanı ile baş mühendis arasında bir soğukluk olduğu, Başmühendisin tele yardım talebinin kaptan tarafından yerine getirilmediği, kaptanın Emin Uzgidiş’İn hastalığını ciddiye almadığı ve bir kez bile kamarasına gitmediği ileri sürüldü.

ÖLDÜKTEN SONRA AMBULANSI

Gemi limana yanaştıktan sonra bile bir gece doktora götürülmediği anlaşılan Uzgidiş’in 8 Temmuz günü kamarasında yerde hareketsiz yatarken bulundu. Öldüğü anlaşılınca kaptan tarafından acil ambulans çağırıldı. Gelen görevliler Uzgidiş’in 5 saat önce can verdiğini belirledi. Cenaze Türkiye’ye getirilirken babalarını sapasağlam sefere gönderen Uzgidiş ailesi büyük acı yaşadı.

İHMALİ DAVRANIŞLA KASTEN ADAM ÖLDÜRME

Adli Tıp, kişinin doğal olmayan sebeplerle öldüğünün tıbbi delilleri bulunmadığı yönünde rapor verse de savcılık kaptan Fikret Kanan, 3. Kaptan Erdem Usta, 4. Kaptan Hasan Dalda ve şirket genel müdürü Hakan Özcan hakkında “İhmali davranışla kasten adam öldürme” suçu kapsamında ceza istedi. Yargılama ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.

SABAH

Editör: TE Bilişim