Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından partisini olağanüstü kongreye götürme kararı alan ve aday olmayacağını açıklayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine geçecek kişiler arasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ismi ön plana çıktı.

Erdoğan'ın birkaç gündür partinin üst düzey yetkilileriyle temaslarda bulunduğunu ve istişare ettiğini kaydeden yetkililer, kesin olmamakla birlikte Yıldırım'ın genel başkanlığa en yakın isim olduğunu belirtiyorlar.

AK Parti'nin en büyük karar organı olan MKYK'nın geçen hafta Cuma günkü toplantısında, Davutoğlu'nun partideki atama/görevden alma yetkilerinin üyeler tarafından toplanan imzayla Erdoğan'a yakın isimlerden oluşan MKYK'ya devredilmesinin ardından Davutoğlu-Erdoğan görüşmesi gerçekleşmişti.

BOZDAĞ DİVAN BAŞKANI OLARAK GÖREVLENDİRİLECEK

Bu görüşmenin ardından Davutoğlu dün, 22 Mayıs'ta yeni genel başkanı seçmek için olağanüstü kongrenin toplanacağını açıklamıştı.

Bazı AK Partililer yetkililer dün sabah saatlerinde adaylardan Bozdağ'ın en güçlü lider adayı olduğunu bildirmişti; ancak görüşmeler çerçevesinde son yapılan değerlendirmelerin ardından Yıldırım'ın ağırlık kazandığı ifade ediliyor.
Öte yandan Bozdağ'ın ise olağanüstü kongrede divan başkanı olarak görevlendirileceği kaydedildi.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir AK Parti yetkilisi, "Partide başbakanlık ve parti başkanlığı için güçlü adaylar var ancak Davutoğlu'ndan bayrağı alacak arkadaş Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olacak gibi gözüküyor. Onun ismi öne çıktı. Cumhurbaşkanı bu konuda vereceği kararı yakında açıklayacaktır" dedi.

YILDIRIM İLK SIRADA YER ALMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için 2014'te Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı'nda ayrılmasının ardından partide yapılan temayül yoklamalarında Yıldırım ilk sırada yer almıştı. Erdoğan yaptığı değerlendirme sonucunda diğer adaylardan Davutoğlu'nun genel başkan olmasına karar vermişti.
AK Partili diğer iki yetkili, Yıldırım'ın şu anda genel başkanlığa ve başbakanlığa en yakın isim olduğunu ve ‘çok büyük ihtimalle' Yıldırım'ın Erdoğan'ın göstereceği işaretle olağanüstü kongreye tek aday olarak gideceğini bildirdi.

‘YILDIRIM ÜZERİNDE GENEL BİR MUTABAKAT VAR'

Yetkililerden biri, "22 Mayıs'a çok az zaman kaldı. Cumhurbaşkanı partinin ileri gelen bazı isimleriyle değerlendirmeler yaptı ve yapıyor. Görüldüğü kadarıyla Yıldırım üzerinde genel bir mutabakat var ve Erdoğan'ın da tercih edeceği kişi Yıldırım" dedi.
Kongre öncesinde Yıldırım dışında adaylık için isminden bahsedilenler arasında, Enerji Bakanı ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bulunuyor.

Kaynak: Sputnik Türkiye
Editör: TE Bilişim