Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir ve Diyarbakır projelerini açıklarken, İstanbul için de Taksim Meydanı’nı yeniden nasıl düzenleyeceklerini belirtti. Buna göre şu anda Gezi Parkı olan alan Sultan 3. Selim zamanında inşa edilen Topçu Kışlası’na dönüşecek. Taksim ve çevresindeki tüm trafik de yer altına indirilecek.

İSTANBUL

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Hazır Hedef 2023” toplantısında İzmir ve Diyarbakır projelerini açıklarken, İstanbul için planladığı yeni projelerini de paylaştı. Bu 3 şehir için toplam 22 proje açıklayan Erdoğan, 12 Haziran’dan sonra başlanacak bu projelerin tüm Türkiye’ye katkı sağlayacağını ve yüzbinlerce kişiye iş imkanı sağlanacağını söyledi. İstanbul için yeni projeler açıklamaya devam eden Erdoğan, Taksim Gezi Parkı’nın yerinde bulunan, ancak 40’lı yıllarda yıkılan Topçu Kışlası’nın yeniden inşa edeceklerini açıkladı.

Tüm trafiği de yer altına indireceklerini belirten Erdoğan, İstanbul için planladığı projeleri şöyle sıraladı:

Taksim meydan projesi

Taksim’de Tarlabaşı ve Cumhuriyet Bulvarları araç trafiği yeraltına alınacak. Her iki bulvardaki binaların cephe giydirme işleri aslına uygun yapılacak. AKM ve Taksim Anıtı çevresindeki ara yollar yar altına alınacak. Tüm Taksim meydanını yayalara tahsis edilecek. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre olmak üzere 1131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edilecek. Taksim Gezi Parkı ve AKM önü araç trafiğinden arındırmış olarak İstiklal Caddesi’ne kesintisiz bağlanacak. Çalışmalar 15 ay sürecek.

Bu kışlanın inşa tarihi Sultan 3. Selim dönemine kadar uzanıyor. Kışla Kapıkulu askerlerinin topçu sınıfı için 1806 yılında inşa edilmiş. 1940 yılında tek parti döneminde yıktırıldı. Bu alana da Gezi Parkı inşa edildi. Şimdi aslına uygun hale getirilerek, Taksim Topçu Kışlası’nı yeniden inşa edilecek. Bunun orta bölümünün alt kısmı, Taksim için büyük otopark haline getirilecek.

Adalar Projesi

Demokrasi ve Özgürlükler Adası adı verilen bu projeyle, Yassıada ve Sivriaday’ı yeniden ele alınacak. İki adanın, İstanbul ve Türkiye’nin iki sembol adası haline getirilmesi planlanıyor. Burası daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri’ne devredilmişti. ‘Yaslı ada’ olarak anılan Yassıada’yı Genelkurmay, Hazine’ye devretti. Şimdi de Kültür Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Her iki ada da uluslararası kongrelerin yapılabileceği alan haline getirilecek.

Hastane için Anadolu yakasında yer aranıyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Avrupa ve Anadolu yakasına iki yeni şehir hastanesi yapılmasına ilişkin, şu bilgileri verdi: “İkitelli Olimpiyat Stadı yanında biri genel, 7 ihtisas hastanesi kurulacak. 2 bin yataklı hastanesinin ön yeterlilik ihalesi 18 Mart’ta sonuçlandı en kısa sürede sözleşmeyi imzalıyoruz. Anadolu yakasında da yer bakıyoruz.”

Köprü ve batırma tünel yapılacak Bostanlı ve İnciraltı bağlanacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ‘Ege’nin ve Akdeniz’in incisi’ dediği İzmir’i ‘marka şehir’ haline dönüştüreceklerini açıklarken, bunun için 12 Haziran’dan hemen sonra yoğun planlamalara başlayacaklarını söyledi. İzmir için toplam 13 proje açıklayan Erdoğan, bunları şöyle anlattı:

Otoyol projeleri

İzmir-İstanbul, İzmir-Ankara otoyolu. Ankara-İzmir karayolu ile 5 saate inecek. İzmir-İstanbul otoyolunun temelleri atıldı. İzmit Körfezi’ne asma köprü ve inşa edilecek otoyolla İstanbul-İzmir arasını 3.5-4 saate indirilecek.

İzmir-Ankara ve İzmir-Bursa-İstanbul yüksek hızlı tren projesi gerçekleştirilecek. Ankara-Afyonkarahisar- Uşak-Manisa-İzmir güzergahı 583 kilometre uzunluğunda çift hatlı yüksek hızlı tren hattı iki etap halinde inşa edilecek. Hattın tamamlanması ile İzmir-Ankara arası 3.5 saate inecek.

Körfez Geçiş Projesi

Diğer adıyla diğer adıyla, İZKARAY denilen projeyle, İzmir Körfezi’nin iki ucu, Bostanlı ile İnciraltı 4.5 kilometre köprü ve 1.5 kilometre batırma tüp tünelle birbirine bağlanacak. Şu anda 35 kilometrede ulaşılan noktaya 10 kilometrede ulaşılacak. Mürsel Paşa Bulvarı üzerinden sahil yoluna kadar olan trafik yer altına alınacak.

Sabuncubeli geçişinde inşa edilen tünel, 3 kilometresi çift tüp tünel, 1.2 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere toplam 4 kilometre uzunluğunda, 2 geliş-2 gidiş olarak planlanıyor.

Metro hattını metro ağı haline getirilecek. İzmir şehir merkezi çevre ilçelere 27 kilometrelik 4 metro hattı ile bağlanacak.

Egeray uzayacak

Egeray (İzban) devam ediyor. Bergama Aliağa istasyonu üzerinden Menemen’e bağlantısı sağlanacak. İzmir ve Manisa’ya demiryolu bağlantısı ile entegre edilecek. 30 kilometrelik ikinci hattı yapınca Tepeköyden Selçuk’a kadar uzatılmış olacak.
2020 Expo’ya aday İzmir’deki 1 milyon konutun 150 bini ruhsatsız. Bu sorun giderilecek.

9 yeni yat limanı hazırlığı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan İzmir’deki liman çalışmaları hakkında da bilgi verirken, 9 yeni yat limanı daha yapılacağını belirtti. Erdoğan, yatlara ilişkin şunları söyledi:

Çeşme, Urla, inciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Çakranlı, Dikili olmak üzere 9 adet yat limanı inşa edilecek. Toplam 3 bin 150 yat kapasitesi kazandırılacak.

Kuzey Ege yani Çandarlı limanının yapımına başlandı. Dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek. 2015 de tamamlanacak. İzmir kruvaziyer limanının kapasitesi yılda 3 milyon 800 bin kapasite çıkacak.

İzmir Limanı konteyner kara terminali olarak kullanılacak. Yüksek tonajlı gemiler İzmir limanına da yanaşacak.

Efes’in Antik Limanı yeniden inşa edilecek. Bölgedeki antik yapılar restore edilecek. Denizyolu ile doğrudan Efes Antik Limana ulaşım sağlarken, çevresinde yaşam alanları oluşturulacak.

DİYARBAKIRSuriçi yenilenecek askeri ve sivil havaalanı ayrılacak

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’a bu güne kadar tüm imkanları seferber ettiklerini anlatırken, yeni projeleri de açıkladı. Diyarbakır için toplam 7 projeden söz eden Erdoğan, bunları şöyle anlattı:

Suriçi yenileme projesi

5 kilometre uzunluğundaki Diyarbakır’ın tarihi surları iki yerden yıkılmış durumda. İki yerde onarım yapılacak. Eskiden olduğu gibi kapılardan giriş yapılacak. Suriçi’ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapı aslına uygun inşa edilecek. TOKİ kentsel dönüşüm için kolları sıvadı. İlk planda Suriçi’nde Hazreti Süleyman cami ve çevresini kapsayan gecekondulaşmanın olduğu bölgede hak sahipleri ile görüşmeler başladı. 1272 yeni konut yapılacak.

Havaalanı projesi

Diyarbakır için ikinci proje de Diyarbakır Havaalanı Projesi olacak. Askeri ve sivil havaalanını birbirinden ayırıyoruz. Yeni ve modern bir terminal binası ile Diyarbakır’a yaraşan sivil bir havaalanını Diyarbakır’a kazandırılacak.

2 yeni şehir hastanesi

Diyarbakır’a iki yeni şehir hastanesi kurulacak. Biri Kayapınar’da olacak. Toplam yatak sayısı 1630’a çıkacak. 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane olacak. Kemik iliği nakli ve organ nakil merkezi bulunacak. İkinci hastane Yenişehir’de kurulacak. 200 yataklı genel hastanede, 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi de bulunacak. Arsatemini ile ilgili çalışmalar sürüyor.

Diyarbakırspor’a 30 bin kişilik stat planlanıyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Diyarbakır için planlanan diğer projeleri şöyle sıraladı:

30 bin kişilik stat. Diyarbakır’a, Diyarbakırspor’a yakışan 30 bin kişilik stadın inşasına en kısa sürede başlayacak.

Dicle kenarında yaşam merkezi kurulacak. Günlük yaşamın, eğitimin, sporun tabi bütünlük içinde kucaklaştığı farlı bir alan olacak. Yapılarında Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak.

Bir başka proje de Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesi olacak. Ankara-Niğde-Şanlıurfa-Habur otoyolları etabını başlatılacak ve en kısa sürede bitirilecek. Şanlıurfa-Habur kesimi olarak devam ediyor. Buna Diyarbakır da dahil edilecek. Diyarbakır-Erzurum-Trabzon yolunu inşa ederek Karadeniz’i Akdeniz’e ve Ortadoğu’ya bağlanacak.

Silvan Barajı Projesi ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Sulama sistemi sayesinde çiftçilere yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etme imkanı sağlanacak. Yılda 102 milyon lira enerji geliri elde edilecek. 318 bin kişiye iş imkanı sağlanacak ve toplamda 837 milyon lira katkı sağlanacak.

Editör: TE Bilişim