Başbakan Erdoğan dün açıkladığı İstanbul Kanal projesini anlatırken, “1979’da İstanbul Boğazı’nda patlayan Rumen tankerini unutamadığını", İstanbul Kanal projesini aklına getirenin de bu kaza olduğunu, İstanbul Kanal yapıldıktan sonra Boğaz’ı tehlikeye sokan tankerlerin artık yapılacak "Kanal"dan geçeceğini söylemişti. Başbakan’ın sunduğu bu bakış açısını İstanbul Teknik Üniversitesi’nin efsanevi hocalarından, İTÜ eski rektörü ve dünyaca tanınan bilim adamı Prof. Reşat Baykal ile konuştuk.  Prof. Baykal’ın değerlendirmeleri şöyle:

DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON BİÇME
Bir proje açıklandığında onun her detayının belli olmuş olması gerekir. Oysa Başbakan’ın açıkladığı projede belli olmayan çok sayıda husus var. Buna proje denemez o nedenle. Daha ziyade bir doğmamış çocuğa don biçme durumu var.

GEMİLERDEN PARA ALINACAK MI?
Mesela kanaldan geçecek ulusal ve uluslar arası tanker ve gemilerden ücret alınacak mı? Buna dair bir şey söylemedi Başbakan. Bir projenin bu tür detaylar belli olmadan sunulmaması gerekir.

BAŞBAKAN MONTROE ANTLAŞMASINI ÇÖZDÜ MÜ?
Yine, mesela, diyelim ki Başbakan ücret almayı planlıyor gemi ve tankerlerden. O zaman da şu soru çıkıyor meydana; Başbakan  Montroe Antlaşmasını çözdü mü? Çünkü Montroe Antlaşması’na göre İstanbul  Boğazı’ndan geçen gemi ve tankerler ücret ödemek zorunda değil. Kılavuz alma zorunlulukları dahi yok.

NAVLUNLAR YÜKSEK
Uluslararası tanker ve gemilerin tonajlarına göre ödedikleri  ücretler hayli yüksek. Bu durumda ücretsiz geçebileceği İstanbul Boğazı dururken neden yeni kanaldan geçsinler? Bunun bir açıklaması var mı?

ÜCRET  ALAMAYACAKSA  YENİ BİR KANALA NEDEN BU KADAR PARA YATIRILSIN ?
Ve de gündeme gelen bir başka soru da şu bu kapsamda; Başbakan eğer yeni kanaldaki gemi ve tanker geçişlerinden para alamayacaksa, bu kadar çok para yeni bir kanala neden yatırılsın?

BAŞBAKAN PANAMA’YI KÜÇÜMSÜYOR AMA…
Başbakan İstanbul Kanal projesini açıklarken Panama ve Süveyş Kanallarını küçümser tarzda konuştu. Oysa Panama Kanalı’nın yanında açıkladığı İstanbul Kanal’ın sözü bile edilmez. Panama Kanalı o kadar büyük ki, Kuzey ve Güney Amerika’nın ortasından geçiyor ve iki okyanusu birleştiriyor.  Başbakan sanırım bahsettiği konuya tam hakim değil.

PANAMA, SÜVEYŞ PARA ALIYOR
Ayrıca, Panama ve Süveyş kanallarından geçen gemi ve tankerlerden yüksek ücret alıyor bu ülkeler. Bu ücreti İstanbul da alabilecek mi? Bu belli değil.

PATLAMA İSTANBUL  KANALDA DA OLABİLİR
Bu konular belli olmadan, Başbakan’ın yeni projesini  İstanbul Boğaz’ındaki tehlikeler üzerine oturtması da çok anlaşılır değil. Çünkü yeni kanal İstanbul Boğazı’nın çevresindeki nüfus yoğunluğu dikkate alındığında biraz daha  güvenli olabilecek olsa da, patlamalar yeni kanalda da olabilir.

PROF. REŞAT BAYKAL KİMDİR
1940  yılında Ardahan'ın Hanak ilçesi Ortekent beldesinde doğdu. Ankara Atatürk lisesi, İTÜ Makine Fakültesi Gemi Bölümü mezunudur. 1968'de doktorasını alan Baykal 1969-1971 yılları arasında Glasgow Strattclyde Üniversitesi'nde araştırma çalışmaları yürüttü. İTÜ Gemi inşaat ve Deniz Bilimleri fakültesi dekanlığından sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü yaptı. Alanında çok sayıda kitabı ve çevirisi bulunan Baykal halen İTÜ'de öğretim üyeliğine devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim