1.2 Milyarlık Yeniköy Daveti

Başbakan Erdoğan’ın açılışına davet edildiği Yeniköy fabrikası 620 milyon TL yatırımla mayısta devreye giriyor.

Ford Otosan’ın üçüncü fabrikası olacak Yeniköy’de 610 milyon TL yatırımla Courier üretilecek. BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, önceki akşam 3 Mart’ta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç’la yaptığı görüşmede tek gündem maddelerinin Yeniköy fabrikası olduğunu söyledi.

Erdoğan, ne Mustafa Koç’un Hürriyet’te yayınlanan röportajı ne de Kuzey Irak konusunun gündeme gelmediğini belirterek randevu talebinin aynı zamanda Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Koç’tan geldiğini söyledi.

Erdoğan, “Biz talep Ali Bey’den gelince konunun Fenerbahçe ile ilgili olduğunu düşündük. Tabi burada Mustafa Bey ile ilgili konuda olunca ben ikisiyle de görüştüm. Sadece yapacakları yatırımlar konusunda konuşmalar yaptık. Ağırlıklı olarak Kocaeli Yeniköy’deki yatırımlarını konuştuk. Oraya 450-500 milyon dolar gibi büyük bir yatırımları var, o konuda çok konuştuk” dedi. Erdoğan, fabrikanın mayıs ayında açılacağını belirterek, “Benim de ısrarla açılışta olmam için davet ettiler. Eğer gidemezsem hükümeti temsilen bakanların olmasını arzu ettiklerini söylediler. Ford’un başkanı da gelecekmiş, onla da görüşmem için randevu istediler bende olumlu yaklaştım” açıklamasını yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın bahsettiği ‘Yeniköy Fabrikası’, Ford’un Koç Holding ile ortak Türkiye’de kuracağı üçüncü fabrika. 205 milyon Euro yatırımla Mart 2012’de temelleri atılan fabrikada, tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen Ford’un yeni hafif ticari aracı Courier üretilecek. Yaklaşık 200 milyon Euro yatırımla geliştirilen Courier’in dünyadaki tek üretim merkezi bu fabrika olacak. 110 bin adetlik kapasiteye sahip Yeniköy Fabrikası’nın açılmasıyla birlikte, Ford Otosan’ın Türkiye’deki toplam kapasitesi 415 bin adede çıkacak. Tourneo Custom, Transit Custom ile yeni Transit ailesinin üretildiği Gölcük Fabrikasında 290 bin, Courier’in üretildiği Yeniköy Fabrikası’nda 110 bin ve Cargo kamyonun üretildiği Eskişehir Fabrikası’nda ise 15 bin adet üretim gerçekleşecek. 1000 kişinin çalışacağı Yeniköy Fabrikası’yla birlikte Ford Otosan’ın toplam istihdamı ise 11 bin kişiye ulaşacak.

Bill Ford da bekleniyor

Ford Otosan’dan yapılan açıklamada mayıs ayı için planlanan fabrika açılışına Başbakan, Bakanlar, il-ilçe protokolü, Ford’un üst düzey yöneticileri, Koç Holding üst düzey yöneticileri, yan sanayi, bayilerimiz, basın mensupları ve çalışanların davet edildiği belirtildi. Açılışta Ford Başkanı Bill Ford ile CEO Alan Mullaly’in de olması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim