Wärtsilä Marine Yakıt ve Operasyon Genel Müdürü Kaj Portin, “Beklentilerimizi karşılarcasına çalıştığında heyecanlanıyoruz” diyor.

Wärtsilä bilim adamlarının heyecanlanmasının nedeni, amonyakın yeşil enerji olması ve karbon içermemesi. Bu nedenle yandığında karbondioksit salmaz. Karbon emisyonu olmadan üretilebilir ve kullanılabilir. Daha temiz bir dünya ve sürdürülebilir bir yakıt arayışımızda büyük avantaj sağlıyor.

Denendi ama test edilmedi

Amonyakın yakıt olarak kullanılması fikri yeni bir şey değil, ancak sadece sınırlı durumlarda kullanılmıştır, çünkü kullanımında büyük zorluklar vardır.

Portin bunu, “Çok iyi tutuşmuyor ve yavaş yanıyor. Çalışması için sıcaklıklara ve basınçlara dikkat etmelisiniz.” diyerek açıklıyor.

Amonyak kullanmak için iki yöntem olduğunu belirten araştırmacılar, ‘’ ya küçük modifikasyonlarla standart bir motora ne kadar amonyak beslenebileceğini test etmeli ya da amonyak ile çalışması için optimize edilmiş yeni motor tasarlanmalı.’’ diyorlar.

Ayırca Portin diğer bir seçenek olarak, “Yakıtı değiştirirsek, mevcut motorlarımızda kullanabiliriz. Örneğin, ateşlemeyi sağlamak için amonyakları LNG veya dizel ile karıştırabiliriz.” dedi.

Wärtsilä bilim adamları çift yakıtlı ve kıvılcım ateşlemeli gaz motorlarını kullanarak testlere devam edeceklerini belirttiler. 2022 yılında ise saha testlerinde gemi sahipleri ile çalışmaya başlayacaklarını vurguladılar.

Editör: TE Bilişim