İkinci Dünya Savaşı sırasında 1945'te ABD tarafından Hiroşima'ya atom bombası atılmasıyla yaşanan felakete çocuk yaşlarda tanıklık eden üç kişinin de bulunduğu ''Barış Gemisi'', Kuşadası Limanı'na yanaştı. Japonya'dan çıktığı yolculukta İsrail'e giden ve burada Hiroşima'ya atom bombası atıldığında 16 yaşında olan Miyake Nobuo, 4 yaşında olan Tsuchida Kazumi ve 6 yaşında olan Nagayama Iwao'nın tanıklıkları ile nükleer savaşın yol açacağı felaket konusunda İsrail kamuoyunu bilgilendiren ''Barış Gemisi''nin yolcuları, Türkiye'deki uğrak noktası Kuşadası'nda da dünyaya nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu. 
     
Japonya'da geçen yıl meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunamide zarar gören nükleer santrale de ev sahipliği yapan Fukuşima kentindeki üniversite öğrencilerinin de yer aldığı gemide, nükleer enerjinin yol açabileceği olası felaketler hakkında kamuoyu oluşturma çalışması yapıldı. Hiroşima felaketini yaşayanlardan Miyake Nobuo, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada nükleer silahlanmanın hızla sürmesinin endişe verici olduğunu ifade etti. 
     
Bugün dünyada 20 binden fazla nükleer silah olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Nobuo, şunları söyledi: 
   
''Bu silahlara sahip ülkelerden biri savaş başlatsa tüm dünya mahvolur. Biz bu deneyimi yaşadık ve bunu tüm dünyaya duyurmak, anlatmak istiyoruz. Bırakın bu kadar bombayı, yeryüzünde tek bir nükleer bombanın bile bulunması çok kötü. Dünyada en fazla nükleer silah, ABD ve Rusya'da. Devletler kendi içlerinde silahları azaltma taraftarı değil. Bu duruma halklar tepki göstermeli. Bu amaçla her yıl birkaç defa ABD'ye giderek yeni nesle nükleer silah, enerjinin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.''
   
Nagayama Iwao da çocukluğunda yaşadığı nükleer bomba felaketi nedeniyle ailesini ve arkadaşlarını kaybettiğini, uzun yıllar tedavi gördüğünü belirtti. Nükleer enerjinin de tıpkı nükleer silahlar gibi, insanlık için büyük tehlike olduğunu savunan Iwao, insanların dostluk ve kardeşlik içerisinde yaşamaları, Suriye ve Ortadoğu'daki çatışma ve savaşların durması dileğinde bulundu. 
   
Bu arada, Kuşadası'nı ziyaret eden Barış Gemisi'nin yolcuları, düzenlenen turla Efes Antik Kenti, Meryem Ana ve Saint Jean Kilisesi'ni de ziyaret etti. Gemi, Kuşadası'ndaki çalışmaları ve ziyaret programının ardından, Yunanistan'a gitmek üzere limandan ayrıldı. 
Editör: TE Bilişim