"Barbaros" Kıbrıs’ta Kriz Sularında

Türkiye’nin üç boyutlu araştırma yapabilen sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa, Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı parselleyerek doğalgaz sondajına başladığı Doğu Akdeniz’de ‘misilleme’ çalışmalarına başladı.

Türkiye ve KKTC’nin tepkisi üzerine Ada’daki BM müzakerelerinden çekilen Kıbrıs Rum yönetimi, “Barbaros” ve beraberindeki Türk donanmasını yakından takip ediyor. Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, daha önce ilan edilen program çerçevesinde bu sabah erken saatlerde Mersin limanından hareket etti. Öğlen saatlerinde Türkiye’nin navi-tex (seyrüsefer ilanı) ilan ettiği Kıbrıs adasının güneyine gelen Barbaros Hayreddin Paşa, hemen çalışmalara başladı.

TÜRK DONANMASI BÖLGEDE

Barbaros’un 20 Ekim-20 Aralık tarihleri arasını kapsayan sismik araştırma çalışmasını bölgede bulunan Türk savaş gemileri Gelibolu ve Giresun fırkateynleri ile Bafra korveti yakından takip ediyor.

Barbaros Hayreddin Paşa, adanın güneydoğusunda sismik arama çalışmalarına başladı.

Türk gemisinin sismik arama yaptığı bölge, Rumların tek taraflı MEB ilan ettiği alanlardan 2,3 ve 9 numaralı parsellerle çakışıyor.

ADIM ADIM KRİZ

Doğu Akdeniz’deki Rumların yol açtığı sondaj ve doğalgaz krizi şöyle tırmandı: *İtalyan ENI ve Güney Koreli Kogas şirketleri, Rumlardan kiraladıkları Kıbrıs’ın yaklaşık 100 kilometre güneyindeki 9 numaralı parsele geçen ay SAIPEM 10000 adlı sondaj gemisini gönderdi. *KKTC ve Türkiye Rumları müzakerelerin sürdüğü bir sırada tek taraflı hareketlerden kaçınmaya çağırdı. *İtalyan şirketin sondaj gemisi ay başında çalışmalara başladı. Türk savaş gemileri sondaj gemisini takibe aldı. *Türkiye Rumları sert bir şekilde uyararak KKTC ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde aynı bölgelerde sismik çalışma yapacağını ilan etti. *Rum yönetimi, Türkiye ve KKTC’yi suçlayarak Ada’da BM çerçevesinde devam eden müzakerelerden çekildi. *Türkiye bugün bölgede sismik çalışmalara başladı.

ATİNA DA TEPKİLİ

Türk gemisinin bölgedeki faaliyetlerine Atina’dan da sert tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, “Türkiye’yi sadece gemisinin değil, dış politikasının da rotasını değiştirmeye (geri çeksin anlamında) davet ediyoruz” dedi. Türk araştırma gemisinin “Kıbrıs (Rum) kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgesi (MEB) içinde bulunduğunu” ileri süren Venizelos, “Barbaros, Uluslararası Deniz Hukuku’nun açık şekilde çiğnenmesi anlamına gelen araştırmalar yapmaya teşebbüs edecek. Türkiye’nin o bölgede bir talebi yok. Türkiye’nin Kıbrıs Türk sahte devleti (KKTC’yi kastediyor) adına hareket ettiği görülüyor” diye konuştu. Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin var olduğunu idrak etmediği takdirde, Kıbrıs’ta çözüm için müzakere çerçevesi de olmayacağını” söyleyen Venizelos, Türkiye’nin Kıbrıs’ta diyaloğun kuyusunu kazdığını ve bir kriz odağı oluşturduğunu iddia etti. Venizelos ayrıca, IŞİD’e karşı ittifakın kırılmasında Türkiye’nin büyük sorumlulukları bulunduğunu da ileri sürdü.

Editör: TE Bilişim