Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karaköy Limanı’nda yapılan bir törenle hizmete alınan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi, önümüzdeki günlerde ilk görevine çıkacak. Akdeniz ile Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapmak için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Norveç’ten 130 milyon dolara satın alınan 85 metre uzunluğundaki gemi, Batı Karadeniz’de 60-70 kilometrelik bir hatta 90 günlük petrol ve doğalgaz araştırma turuna çıkacak. Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Batı Karadeniz’de yapacağı üç aylık araştırma sonucunda herhangi bir bölgede yoğun olarak petrol veya doğalgaz yataklarına rastladığı takdirde bulunan enerjinin yatakları 7-8 yıl içerisinde Türkiye ekonomisine kazandırılması planlanıyor. 130 milyon dolara satın alındığı için birtakım eleştirilere maruz kalınan, ‘buzul şartlarında bile araştırma yapabilecek kapasiteye sahip’ geminin özellikleri şöyle:

Helikopter pisti de var
 
4 bin 711 grostonluk gemi, dizel itici güçle çalışıyor. 2011 yılında Dubai’nin Drydocks World tersanesinde inşa edildi.

Gemide bulunan sismik kayıt cihazları sayesinde denizin 6 km derinliğine kadar çekilen sekiz kablodan gelen veriler anında ve hızlı bir şekilde kaydedilip 3 boyutlu dlürük görüntülenebilecek.

TPAO navigasyon sistemi sayesinde Ankara , geminin saniyelik pozisyonlarını uydu vasıtasıyla takip edebilecek.
 
En son teknolojiyle donatılmış ultra modern sismik araştırma gemisinde olmazsa olmazlardan sayılan bir diğer özellik ise helikopter pisti. Anlık personel ve ekipman transferi için Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin içerisinde bir de Sikorsky S-92 helikopter pisti bulunuyor.
 
Orijinal adı ‘Polarcus Samur’ olan Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin mürettebatı 40 kişiden oluşuyor.

Araştırma ekibi denizde topladığı verileri geminin içinde yer alan laboratuvarlarda analiz edebilecek.

Gemide mürettebat için 53 adet kamara bulunuyor.

Editör: TE Bilişim