Bandırma'da Meteoroloji Çalıştayı

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde denizcilik sektöründe meteorolojinin yer ve önemi konulu çalıştay düzenlendi.

Bandırma Meydan Meteoroloji Müdürlüğü tarafından Ticaret Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Kaymakam Ali Mantı, Belediye Başkan Vekili Yalçın Cömert, 6. Ana Hava Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Ayhan Gümüş, Balıkesir Meteroloji Bölge Müdürü Ramazan Özger, Müdür yardımcısı Muhammed Ali Altun, Balıkesir Hava Jet Üssü Meydan Meteroloji Müdürü Mustafa Başaran, İdari Şube Başkanı Abdullah Kılıç, Bandırma Meteroloji Müdürü İsmail İpek, Bandırma Hava Üssü Meydan Meteroloji Müdürü Sadettin Özçam, Meydan Meteroloji Şefi Mürsel Sümbül, Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, Erdek Mayın Filo Komutanlığı personeli ile kalabalık bir daire amir müdürü ile denizcilik ve meteoroloji sektöründe çalışanlar katıldı.

Meydan Meteroloji Müdürü Sadettin Özçam açılış konuşmasını yapıp denizclik sektöründe meterolojinin yeri ve ömenini belirtti. Daha sonra kürsüye gelen Balıkesir Meydan Meteroloji Müdürü Ramazan Özger,

"Türkiyede plamnlı gözlem ağının kurulmaya başlandığı 1926 yılından bu güne kadar bir kısmı sadece yağış olmak üzere bin 602 noktada meterolojik gözlem ve ölçüm yapılmıştı. Hali hazırda 447 noktada kurulu çeşitli tip ve özellikte istasyonlarla yer gözlemlerimiz devam etmektedir. 2001 yılında başlatılan modernizasyon çalışmalarıyla 425 adet otomatik meteroloji gözlem istasyonu hizmete alınarak gözlem kalitesi artırılmıştır.

Meteroloji günlük hayatımızda önemli yer tutmakta çok güçlü ve saygın bir kurumuz. Gururlu bir teşkitız çünkü ülke genelinde kurduğumuz otomatik gözlem ekipmanları, ileri teknoloji radar ve uydu sistemler yüksek performanslı bilgisayar sistemleri ile güçlü bir teknolojik alt yapımız var.

Meteroloji uydularından hava olaylarını küresel olarak inceleme olanağı sağlayan uzaktan algılama cihazları sayesinde çok geniş alanda meterolojik bilgiler elde ediyoruz. Bugün gemicilik ve gemi taşımacılığında çok büyük mesafeler kaydetmiş olan Türk özel sektörüne ait gemilerden Gönüllü Gözlem Gemileri programına kayıtlı gemi bulunmamaktadır.

Maalesef bu durum ülkemiz denizciliğinin potansiyeli ve kapasitesiyle örtüşmemektedir. Meteroloji Genel Müdürlüğü son yıllarda deniz meterolojik hizmetlerinin geliştirilmesinde çok önemli adımlar atmıştır" dedi.

Editör: TE Bilişim