BALTIK'TA "SEWAGE" ARTIK YASAK

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 1 Ekim'den itibaren yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken atık su atılmasının yasaklanmasını kararlaştırdı.

Eylül ayı içerisinde Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization – IMO)’nün Londra’da düzenlenen toplantısında yolcu gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’ne  sewage boşaltılmasının yasaklanması konusu tartışıldı ve  çözüm  01 Ekim 2010 tarihinde geldi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, 01 Ekim 2010 tarihinde yolcu  gemileri ve feribotlardan Baltık Denizi’nde iken sewage  atılmasının yasaklanmasına karar verdi.

Bu karar, Dünya Vahşi Yaşam Vakfı (World Wildlife Fund – WWF)’nın 2007 senesinde başlattığı ve üç yıldır ara vermeksizin sürdürdüğü Baltık Denizi’ne sewage boşaltılmasının durdurulmasına yönelik başlattığı kampanyanın ardından geldi.

Günümüzde Baltık Denizi’nden 350 yolcu gemisi geçmekte olup bu sayı her gün artmaktadır. Bu gemiler sewage sularını denize basmaktadırlar ve bu durum sudaki azot ve fosfat miktarının artmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte atılan sewage sularında bakteri, virüs ve ağır metallerin bulunduğu tespit edilmiştir. Sudaki azot ve fosfat miktarının artması deniz biyolojisine ve sahil şeridine zarar vermektedir. Zararlı bakteriler salgılayan algler oluşarak bölgede aşılması güç problemlere sebep olmaktadır.

Alınan karar 2013 senesinde tüm yeni gemiler için zorunlu olurken 2018 senesinde tüm gemiler için geçerli olacak. Bu süreç esnasında ise Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından oluşturulan özel bir grup bölgedeki limanların imkanlarını geliştirmek için çalışmalar gerçekleştirecek. Böylelikle gemiler sahip oldukları sewage sularını limanlarda kurulan tesislerden faydalanarak boşaltabilecekler.

Uluslararası Denizcilik Örgütü toplantısında “Baltık Denizi için bu önemli bir dönüm noktası” ifadesini kullanan Dünya Vahşi Yaşam Vakfı çalışanlarından Mattias Rust, Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerin, liman olanaklarını arttırması konusunda sorumlulukları bulunduğunun altını çizdi.(GEMIADAMLARISINAVI.COM)

18320

Editör: TE Bilişim