Balıkçılığı Bırakana Teşvik Geliyor

Bakanlık, sürdürülebilir balık üretimi için harekete geçti. Bütçe tasarısına göre su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip 10 metre ve üzeri balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında gemi boyuna göre bütçeden destekleme ödemesi yapılacak.

Nevin Bilgin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Meclis’e sunulan 2015 yılı bütçe yasa tasarısında, su ürünleri alanında yapılacak yeniliklere yer verildi. Buna göre, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip 10 metre ve üzeri balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında gemi boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak. Tasarıda Türkiye’nin 26 milyon hektar su alanına sahip olduğu belirtilerek, yapılacak çalışmalar söyle sıralandı:

HAYALET AVCI ARAÇLARI AZALTILACAK:

Denizlerde istenmeden kopan ve terk edilmiş olan av araçlarının denizden çıkarılarak bu av araçlarının verdiği zararın azaltılması deniz ekosistemi ve biyo çeşitliliğinin korunması, balıkçılara av aracı kayıplarının azaltılması için eğitim verilmesi, kayıp av araçlarının etkileri hakkında farkındalık yaratılarak kayıp av aracı miktarının azaltılması ile balıkçıların av aracı masraflarının azaltılması, denizel çevrenin korunması, su ürünleri stoklarının zarar görmesi önlenerek ticari avlanabilir stok miktarının artırılması hedefleniyor.

LEVREK, ÇİPURA VE KALKAN ÜRETİMİ:

2014’te 4 milyon adet yavru levrek, 3 milyon adet yavru çipura, 4 bin adet kalkan bağlı yavru üretimi hedefleniyor.

GÖLETLERDE BALIK ÜRETİMİ

: Atıl durumda bulunan göletlerimizin üretime kazandırılmasıyla ülke ve yöre insanına ekonomik katkı ve istihdam sağlanması, yörede yaşayanların refah seviyesinin yükseltilmesi amacıyla göletlerde su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılması sağlandı. 2013’te 3 milyon 500 bin adet balık yavrusu ile balıklandırma yapılması planlanmıştır. 2014’te içsu kaynaklarında yaklaşık 4 milyon adet sazan yavrusu ile balıklandırma yapılacak.

Editör: TE Bilişim