Balıkçıların kurtardığı bebeğin su korkusu

İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Yasa dışı yollardan Yunan adalarına kaçmaya çalışan göçmenleri taşıyan botun batması sonucu balıkçıların son anda ölümden kurtardığı 1,5 yaşındaki Suriyeli Muhammed Halef, halen olayın şokunu yaşıyor.

Kuşadası Körfezi açıklarında şişme botun batması sonucu giydirilen can yeleği sayesinde su üstünde kalmayı başaran ve denize saçılan cesetlerin arasında balıkçıların kurtararak ilk yardımla hayata döndürdüğü minik Muhammed, yaşama tutunmaya çalışıyor.

Anne Loren Halef, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaştan dolayı Kobani'den sınırı geçerek geldiği Türkiye'den Avrupa'ya gitmek için oğlu ve bazı yakınlarıyla birlikte bota bindiklerini, botun su almaya başlamasıyla birlikte can yelekleriyle su üstünde kaldıklarını anlattı.

Ağzına su girdiğini ve suya battığını bu sırada oğlunu bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Halef, kendisinin kurtarıldığını ancak oğlunu göremediğini, başka bir teknenin oğlunu canlı kurtardığını öğrenince çok mutlu olduğunu kaydetti.

Olayın ardından minik Muhammed'in psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Halef, "Muhammed'de çok değişiklikler oldu. Muhammed'in psikolojisi bozuldu. Su görünce bağırıyor, korkuyor, kaçıyor. Sürekli ağlıyor, durmuyor" dedi.

Yaşadıkları olayın etkisinden kurtulamadıklarını, zaman zaman gözleri yaşararak anlatan Halef, çaresizlikten yollara düştüklerini aynı botta bulunan akrabalarından bir çoğunu kaybettiğini, cesetlerine ise hala ulaşılamadığını ifade etti.

-"Asla bir daha denemem"

Umuda yolculukta birçok kişinin denizde hayatını kaybettiğini, kendilerinin de ölümden döndüğünü söyleyen Halef, şunları söyledi:

"Asla böyle birşey artık denemem. Ama halkımız deniyor ve çoğu da ölüyor. Avrupa'ya gidiş yolunun açılması lazım. Çocuklarımızı korumak zorundayız. Ülkemizde de savaş var dönemeyiz. Avrupa'ya gitmek isteyenlere deniz yolunun dışında bir çözüm bulunmalı. Benim eşim Amude'de onun yanına dönmek istiyorum. Yetkililerden bu konuda bana kolaylık sağlamalarını istiyorum."

Aileyi ziyaret eden İzmir Mardinliler Federasyonu Genel Başkanı Ferhan Ademhan, minik Muhammed'i psikolojik tedavisi için doktora götüreceklerini, annenin de Türkiye'de kaldığı sürece bütün ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyledi.

Ademhan, Loren Halef'i gitmek istemesi halinde Suriye'deki eşine ulaştıracaklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim