Kuşadası’nda Davutlar sahilinde bulunan ve olta iğnesinin boğazına saplanması nedeniyle beslenemediği tespit edilen bir caretta caretta kurtarılamadı.

Kuşadası’na bağlı Davutlar’ın Sevgi Plajı açıklarında, amatör balıkçılar tarafından ağzında misinayla su yüzeyinde hareketsiz halde bulunan caretta caretta, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)’ne teslim edildi. EKODOSD yöneticileri ve veterinerinin Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi(DEKAMER) ile görüşerek yaptığı incelemede caretta carettanın röntgenini çekerek, boğazına olta iğnesi saplandığını tespit edildi. Olta iğnesi çıkarılmasına rağmen caretta caretta, yaklaşık bir saat sonra öldü.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, iğnenin boğaza takılan bölümünün tamamen kararmasından, caretta carettanın uzun süredir beslenemediğinin ve halsiz düştüğünün anlaşıldığını kaydederek, caretta carettanın ölümüne yol açan iğnenin, paragat misinasında kullanıldığını belirlediklerini söyledi. Uyarılarda bulunan EKODOSD Başkanı Sürücü, “ Milli Park Müdürü Erdinç Kutsal’a teslim ettiğimiz caretta, Eskidoğanbey Köyü’nde bulunan Milli Parka ait ziyaretçi tanıtım merkezinde ilaçlı su içinde sergilenerek, denizlerde carettalara olan tehditlerle ilgili bilgilendirme yapılarak, caretta bilincinin oluşması sağlanacak. Yüzde 3 civarının erginleşebildiği ve yaklaşık 1000 yumurtadan çıkan yavrulardan ancak 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği düşünüldüğünde, bu genç bireylerin nesillerinin devamı açısından ne kadar önemli olduğu bilinmelidir. Paragat misinaları nedeniyle birçok deniz kaplumbağası yaşamını yitirmekte, ya da kolları zarar görerek kesilip sakat kalmaktadır. Bu genç birey de bir paragat misinasında bulunan iğneyi yutmuş. Bunu gören balıkçı muhtemelen misinayı keserek carettayı denize bırakmış. Bu şartlarda kaplumbağa dalamamakta ve beslenememektedir. Bu gibi durumlarda misina kesinlikle kesilmemeli, caretta tekne içine alınarak üzeri ıslak bir havluyla örtülmeli, EKODOSD ve DKMP Müdürlüğüne haber verilmelidir. Eğer ilk görüldüğü anda bu yapılsaydı, muhtemelen bu genç birey yaşıyor olacaktı“ dedi.

Editör: TE Bilişim