Balıkçılar istavrite 3 sezondur hasret kaldı

 Tekirdağ'da iki ay önce gırgırlarla sezonu açan balıkçılar, istavriti adeta 3 sezondur hasretle bekliyor

 Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Coşkunçay: "Denizin kuru fasulyesi' dediğimiz ve vatandaşlar tarafından çok fazla talep edilen istavrit, üç senedir yüzümüzü güldürmüyor"

 "Vira Bismillah" diyerek sezonu açan ve Tekirdağ limanlarından gırgır tekneleriyle istavrit avına çıkan balıkçılar, önceki 2 sezon olduğu gibi bu sezon da istavritte umduğunu bulamadı. Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erdal Coşkunçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi'nde avlanan balıkçıların sezonun ilk günlerine iyi başladıklarını ancak sonraki aylarda balık tutmakta zorlandıklarını söyledi.

Sezona ümitli başlayan balıkçıların avladıkları balık miktarının beklentiyi karşılamadığını ve son 3 sezonda balıkçıların sezondan umduklarını bulamadığını ifade eden Coşkunçay, "Geçen sezon balıkçılar için iyi geçmemişti ama buna rağmen bu sezona çok ümitli başladık ve sezonun ilk zamanlarında güzel ve bereketli avlarımız oldu ancak sonraki aylarda avladığımız balık miktarı azalmaya başladı" dedi. Palamutun 'yok' denecek kadar az olduğunu, istavritin de beklentiyi karşılamadığını belirten Coşkunçay, "Denizin kuru fasulyesi' dediğimiz ve vatandaşlar tarafından çok fazla talep edilen istavrit, üç senedir yüzümüzü güldürmüyor. Bu yıl avlanan istavrit miktarı, önceki yıllara göre yüzde 75 daha az. Normalde kilogramı 9-10 lira olan istavrit tezgahlarda 15 liraya satılıyor" diye konuştu.

Tekirdağ'da balıkçılık yapan Cemil Duran da olumsuz hava şartları nedeniyle istavritin Karadeniz'den Marmara'ya geçiş yapmadığını, bu nedenle zor durumda kaldıklarını belirtti. Bu sene hamside bolluk yaşandığını ancak palamut, istavrit ve lüferde çok az avlanabildiklerini anlatan Duran, şunları kaydetti: "Sezona çok umutlu başladık ama olmadı. Hamsi bol ama istavrit, lüfer yok. 3 senedir istavrit balığı yok. İstavrit balığı denizin kuru fasulyesi. Yani istavrit balığı olmadı mı tavalarda bir şey dönmez. İstavrit geçen sene de düşüktü, sadece Doğu Karadeniz'de oldu, Batı Karadeniz'de ve Marmara'da olmadı. Suların soğumasıyla belki istavrit akını olabilir, umudumuz bu yönde."

Editör: TE Bilişim