Balıkçılar İçin Bakan Devrede

GÜRCİSTAN Sahil Güvenlik Ekipleri tarafından alıkonulan Pala Reis adlı Türk balıkçı teknesi sahibi Yaşar Alacaoğlu, Bakan Faruk Özak’tan yardım istedi. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’le görüşen Özak, soruna müdahale istedi. Tüzmen, sorunun çözümlenmesi sözü verdi.

Gürcistan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından karasularını ihlalden alıkonulan 'Pala Reis' adlı Türk balıkçı teknesi sahibi Yaşar Alacaoğlu ile gemide üç oğlu bulunan Hüseyin Sancaktutan isimli vatandaş, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak’tan kendilerine yardımcı olmalarını istedi. Bakan Özak ise Dış Ticaret’ten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile görüştü. Tüzmen, sorunun çözümlenmesi sözünü verdi.

Pala Reis adlı balıkçı teknesi, Gürcistan karasularını ihlal ettiği ve yasadışı avlandığı gerekçesiyle 13 Şubat 2009 Cuma günü 23 kişilik mürettebatıyla birlikte Gürcistan Sahil Güvenlik güçleri tarafından Poti Limanı'na çekildi. Tekne mürettebatının çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak Poti'deki cezaevine konulduğu öğrenildi.

Balıkçı gemisinde 3 tane çocuğu bulunan aynı zamanda Başbakan Erdoğan’ın memleketi olan Güneysu’dan Trabzon’a geldiğini ifade eden Hüseyin Sancaktutan, "Evlatlarımızdan haber alamıyoruz. En son Cuma günü görüşmüştük. Ondan sonra haber alamadık. Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız bu konudan bilgileri var. Biz yavrularımıza kavuşmak istiyoruz. Benim üç tane çocuğum o gemide. Çok mağdur durumdayız. Bizden yüklü miktarda fidye istiyorlar. Bunlar Somali korsanlarını geçtiler. Biz çocuklarımızın hangi şartlar altında olduklarını bilmiyoruz. Geminin Poti Limanı’na çekildiğini biliyoruz. Sonrasında ne durumda olduklarını bilmiyoruz. Biz askeri birlikte tutulduklarını biliyoruz. Şu anda 23 kişiden haber alamıyoruz. Benin 3 tane çocuğum var. Kuzey Irak’ta askerlik yaptı sonra Gürcüler aldı. Biz Rize’den Bakan Bey’e sıkıntılarımızı aktarmak için geldik" dedi.

Pala Reis adlı teknenin bağlı olduğu Alacoğlu Balıkçılık Firması sahibi Yaşar Alacoğlu, gemideki 4 bin kasa hamsiye el konulduğunu ayrıca kişi başına 3 bin dolar, gemi için de 300 bin dolar para istendiğini ifade ederek, "Bizi buraya çağırdılar. Sıkıntılarımızı anlattık Çok zor durumdayız. Adam başı 3 bin dolar, motor için de 200 bin dolar istiyorlar.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Dış Ticaret’ten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’i telefonla arayarak sorun hakkında bilgi verdi. Tüzmen’in ise Bakan Özak’a, ‘Bu konu ile ilgileniyoruz. Burada bulunan vatandaşlarımız kısa süre içerisinde Türkiye’ye sağ salim getirilecek’ dediği öğrenildi. Bunun üzerine Bakan Özak gemicilere, "Konsolosluk Genel Müdürü ile görüştüm. Kardeşlerimizin durumlarının iyi olduğu bilgisini verdi. Sürekli orayla irtibat halindeler. Eskiden hukuk çalışmıyordu. Şimdi hukuk çalışmaya başladığı için uzun sürebilir ama sorunun çözüleceğini ifade etti. Ayrıca Kürşat Tüzmen Bey ile görüştüm. Bu sorunun çözümleneceğini söyledi. Bu açıdan içiniz rahat olsun" ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim