Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Karadeniz'de aşırı ve bilinçsiz avlanmayı engellemek ve mevcut balık popülasyonunu korumak ve artırmak amacıyla balıkçı gemilerinin sayısını azaltacak. Konuyla ilgili çalışma başlatan müdürlük, 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemisine sahip olup, kendi isteği ile avcılıktan çıkanlara destekleme yapacak.

Balıkçı gemilerinin sayısının azaltılmasıyla ilgili açıklama yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, denizlerdeki stokların korunması, av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için böyle bir uygulama başlattıklarını kaydetti. Av miktarı aynı kalmasına rağmen artış gösteren tekne sayısının balık popülasyonunu tehdit eder hale geldiğini söyleyen İl Müdürü Kadir Güven, aşırı tekne sayısının sektörde faaliyet gösteren balıkçıları da olumsuz etkilediğini belirtti. Karadeniz'deki aşırı avlanmanın önüne geçmek için, balıkçılığı bırakmayı isteyen tekne sahiplerine mağdur olmamaları için desteklemeler yapacaklarını ifade eden Güven, şunları ifade etti: "Balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine de olumlu yansıyacak proje, balıkçılık yapmaya devam eden tekne sahiplerinin de ekonomik olarak rahatlamasına yardımcı olacak. Aynı zamanda sürdürülebilir avcılığın sağlanmasına yönelik bir adım olarak değerlendirilen uygulama ile av ile av gücü arasındaki dengenin kurulmasına katkı sağlanacak. Bu sayede denizlerdeki balık varlığı da korunmuş olacak."

Balıkçı Gemileri Yardım ve Araştırma Amaçlı Kullanılacak

Kendi istekleri ile desteklemeden faydalanarak gemilerini avcılıktan çıkaracak gemi sahiplerinin, geminin tüm haklarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredeceği bilgisini veren İl Müdürü Kadir Güven, "Desteklemeden yaralanmak isteyen balıkçıların 19 Haziran 2012 tarihli 'Balıkçı Gemisini Avcılıktan Çıkaranlara Yapılacak Destekleme Tebliği'ni incelemeleri ya da müdürlüğümüzden bilgi almaları gerekiyor. Su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması amacıyla, su ürünleri ruhsat teskeresine sahip 12 metre ve üzerindeki balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında, gemi boyuna göre belirtilen miktarda destekleme ödemesi yapılacak." şeklinde bilgi verdi.

 

Editör: TE Bilişim