Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, barınağın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin, 671 kilometrelik sahil şeridiyle Türkiye'nin en uzun kıyıya sahip illerinden birisi olduğunu anımsattı.

Bu kıyıların içerisinde Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Saros ve Edremit Körfezleri ile Gökçeada ve Bozcaada gibi deniz ürünleri çeşitliliği açısından zengin alanların bulunduğunu dile getiren Atalık, "Buralarda 11 bin kadar vatandaşımız balıkçılıkla uğraşıyor. Bunların ailelerini de düşünecek olursak, 40 bin kişi kadar balıkçılıkla geçimini temin eden kişi var" dedi.

Vali Atalık, yan ürünleri de düşünüldüğünde, balıkçılığın Çanakkale'de önemli bir iş alanı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çanakkale'de ticari amaçlı, resmi kayıtlı balıkçılık yapan 963 tekne var, 3 bin 500 kadar da amatör balıkçılıkla uğraşan bulunuyor. Bu balıkçılarımız ilimizde 24'ü balıkçı barınağı, 35 balıkçılık kıyı tesislerinden yararlanıyor. Bunlardan en büyüklerinden birisi de, Babakale Balıkçı Barınağı. Bu barınak 1989 yılında ihale edilmiş ama yapılamamış, tamamlanamamış. Yapılan çalışmaların ardından, burası 2009 yılından bu yana kısa sürede tamamlandı.

Bu barınakta, kayıtlı 61 tekne var ve 112 kadar balıkçı faaliyet gösteriyor. Bunun dışında diğer bölgelerden gelip uluslararası sularda balıkçılık yapıp, bu barınaktan faydalanan 40 balıkçı daha var. Bu tesisin kapasitesi daha da genişleyebilir."

Daha sonra konuşan DLH Genel Müdür Yardımcısı Metin Tahan, barınak hakkında bilgiler verdi. Barınağın yeniden düzenlenmesi çalışmalarının 2009 yılının 6. ayında başladığını ifade eden Tahan, barınağın, planlanan süreden 10 ay önce bitirildiğini vurguladı.

Barınakta, 575 metre uzunluğunda dalga kıran ve 80 bin metrekare kullanılan su alanı bulunduğunu dile getiren Tahan, 200 balıkçı teknesinin yanaşabildiği barınağın, gemiler ve yatlar için uğrak ve muhafaza yeri olarak da düzenlendiğini açıkladı.

Konuşmaların ardından, balıkçı barınağının açılışı gerçekleştirildi.

Törene, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku, Ayvacık Kaymakamı Yusuf Gökhan Yolcu, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin ve vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilişim