'Balık Tüketmek Alzheimer’ı Engelliyor'

Deniz ürünlerinin sağlığa yararlı olduğunu uzmanlar sık sık hatırlatıyor. Balıklardaki vitamin ve mineraller kalp hastalıklarına karşı koruma sağlarken aynı zamanda beyin gelişimi için de önemli.

Şimdi de, yapılan yeni bir araştırmaya göre, deniz ürünlerinde civaya rastlansa bile, haftada en az bir kez balık tüketmek Alzheimer riskini azaltıyor. Deniz ürünleri, sağlık açısından önemli olan Omega 3 asidi içeriyor.

Yapılan pek çok araştırmaya göre de deniz ürünleri tüketmek hafızayı güçlendiriyor. Ancak deniz ürünleri aynı zamanda demans hastalığına neden olduğu düşünülen civa maddesini yüksek oranda içeriyor. Chicago'daki Rush Üniversitesi'nden araştırmacılar, öldükten sonra üniversiteye organlarını bağışlayan 286 kişinin beynindeki civa miktarını ölçtüler. Bunun sonucunda deniz ürünlerini daha fazla tüketenlerin beyinlerinde bekledikleri gibi civa miktarının daha fazla olduğunu gördüler.

Ancak araştırmada bir başka sonuç da ortaya çıktı. Buna göre haftada en az bir kez balık ve deniz ürünleri tüketmek, yaşlı kişilerde Alzheimer'ın gelişimini engelliyor. Ayrıca, bulunan yüksek civa oranlarının hafızaya etki etmediği de görüldü. Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü başkanı Cindy Lawler, deniz ürünlerinin görünür faydaları olmasının iyi bir haber olduğunu belirtiyor.

Rush Üniversitesi'indeki araştırmacılar, beyinde Alzheimer ve diğer demans hastalıkları ile bağdaştırılan daha az değişikliğe rastladıklarını söylediler. Bu bulguya sadece Apoe4 geni taşıyan bir grup yaşlı denekte ulaşıldı. Bu geni taşıyanlar Alzheimer hastalığına daha fazla yakalanıyor. Apoe4 geni taşıyanlarda aynı zamanda yüksek kolesterol da bulunuyor, bu da Alzheimer'ın beyinde plaklara sebep olması ile bağdaştırılıyor.

Cindy Lawler, kişilerin Alzheimer'a neden olan genlere sahip olsa da balık tükettikleri bir yaşam tarzıyla bunu engellemeye çalışabileceklerini söylüyor. Araştırma için öldükten sonra organlarını bağışlayan ve deniz ürünleri tüketen kişilerin ortalama yaşının 90 olduğunu belirten araştırmacılar, bunun da deniz ürünlerinin faydalarının bir başka göstergesi olduğunu söylüyor.

Yapılan bu araştırma Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü tarafından finanse edildi ve bulgular Amerika Tıbbi Bilimler Birliği Dergisi'nde yayınlandı.

Editör: TE Bilişim