Kuraklık, balık popülasyonunu tehdit ediyor

KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp: Barajlardaki su seviyesinin düşmesi balıkların üreme alanını yok ediyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp, barajlardaki su seviyesinin düşmesinin balıkların üreme alanlarını yok ettiğini söyledi. Alp, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli su kaynağına sahip Kahramanmaraş'ın barajlarıyla da dikkati çektiğini belirtti. Ülke genelinde görülen kuraklıklığın, son yıllardaki küresel iklim değişikliğinin getirdiği en önemli sonuçlardan biri olduğunu vurgulayan Alp, "Barajlardaki su seviyesinin düşmesi balıkların üreme alanını yok ediyor"dedi..

Bir hafta içerisinde su seviyesindeki 10-15 santimetrelik düşüş karasal alanın açığa çıkmasına neden oldu. Dolayısıyla söz konusu alanların balıkların üreme döneminde kuruması balık stoklarını olumsuz yönde etkiliyor" dedi. Kentte kafes balıkçılığının yaygın olduğunu anımsatan Alp, bölgedeki bazı balık havuzlarının kuraklık nedeniyle boş olduğuna işaret etti. Alp, su sıkıntısının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirterek, bunun balıkçıları da olumsuz yönde etkileyeceğini kaydetti. Su sıkıntısıyla ilgili problemleri kuraklığa bağlamanın doğru olmadığını savunan Alp, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin su yönetiminin başlı başına sorun olduğunu söyledi.

Gelişmiş ülkelerdeki su tüketiminin büyük bir kısmının sanayi, endüstri ve evlerde tüketildiğini, çok az bir bölümünün sulama amaçlı kullanıldığını aktaran Alp, "Türkiye'deki su tüketiminin yaklaşık yüzde 75'e yakını sulamada kullanıyor. Çok az bir kısmı ise endüstri ve içme suyu amaçlı değerlendiriliyor. Tarımda kullanılan bu pay ise kullandığımız teknolojilerin eski olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim