Fuar Kapsamında 18 Eylül Günü Düzenlenecek Bir Etkinlikle Müzik ve Eğlence Eşliğinde Halka Ücretsiz Balık Ekmek Dağıtılacak.

Future Fish Eurasia-Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı. Fuar kapsamında 18 Eylül günü düzenlenecek bir etkinlikle müzik ve eğlence eşliğinde halka ücretsiz balık ekmek dağıtılacak. Su Ürünleri Tanıtım Grubu tarafından yapılacak, Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan çocukların da getirileceği etkinliği, "Balık sağlıktır" mesajı verecek olan Avrasya Fuarcılık organize ediyor. İlk defa İzmir'de düzenlenen yıllık fuar, sektörün krizden etkilenmesi sebebiyle iki yılda bir yapılmaya başladı.
Açılışta bir konuşma yapan Kılıç Deniz Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, dünya balık üretiminin yüzde 30'unun akuakültür yoluyla elde edildiğini söyledi. Türkiye'nin üç tarafında deniz olmasına rağmen balık üretiminin yetersiz olduğunu vurgulayan Kılıç, doğal stokları çoğaltmanın imkanının ortak olmadığını anlattı. Sektörün çok dar bir yoldan geçtiğini ve bazı üreticilerin işi bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Orhan Kılıç, üretimde yeniden artış ümit ettiğini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye'de balık üretimimizin düşük olduğunu söyledi. Vali Cahit Kıraç ise İzmir'in bir deniz şehri olduğunu, balık üreticilerinin ödediği deniz yüzeyi kiralarının çok yüksek bulunduğunu hatırlattı. 2886 sayılı kanun çerçevesinde ilan edilen süreçte yüksek kira konusunu, gerek sektör ilgilileri gerekse kendisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arzettiğini anlatan Vali Kıraç, "Kendi içimizde bu işi çözemiyoruz. Duruşu iyi belirlemek lazım önce. Bu boyutuyla çözemediğimiz için barem fiyat, alt ve üst fiyatlar belirleyelim önerisi sunduk. Zannediyorum bu konuda bir gelişme sağlayacağız. En yüksek canlı hayvan ihracatının başında balık geliyor." dedi. Deniz şehri olmasına rağmen İzmir'de denizi görmeyen ve ürünlerini tatmayan insanlar bulunduğunu vurgulayan Kıraç, "Bundan sonra kiralama sürecinde değerlerini istediği boyutta vermeli. Çok yükseğe çıkarsa idare olarak, 'Bu yüksek kirayı niye veriyorsunuz?' deme şansına sahip değiliz." şeklinde konuştu.

Açılışın ardından Vali Kıraç, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Norveçli Egersund firmasıyla birleşerek balık ağı üretme kapasitesini arttıracak olan Emel Balık'ın standını ziyaret etti. Kıraç'a yatırımla ilgili bilgi veren şirket sahibi Emel Gündemir, 4 milyon avroyla kuracakları tesiste 40 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını, balıkçılık sektörüne ağ ve yardımcı malzeme sağlayacaklarını bildirdi.

Fuarda yerli ve yabancı 96 firma stant açtı.

Editör: TE Bilişim