BALAST SUYU AR&GE FORUMU VE FUARI 25-28 Ekim 2011

Denizcilik Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamada; "Gemilerin balast suları ile taşınan zararlı sucul organizmaların yarattığı etkiler son zamanlarda en gündemde olan konulardan biri durumuna gelmiştir.Balast arıtım cihazlarının yeterliliği, sertifikasyon süreci, maliyetleri ve yapılacak denetimler konusunda sektörün bilgilendirilmesi ihtiyacıyla Denizcilik Müsteşarlığı, TÜBİTAK ve IMO işbirliği ile    “Global R&D Forum and Exhibition on Ballast Water Management” ismindeki konferans ve fuar etkinliği 25-26-27-28 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul Point Hotel Barbaros’ta gerçekleştirilecektir." denildi.

Açıklamada; "Sektörün Balast Sözleşmesi kapsamında tabi olduğu kurallar hakkında bilgi edinilmesi ve özellikle gemi sahiplerinin harekete geçmesi için doğru zaman ve stratejinin belirlemesi için çok yararlı olacak bu organizasyon olduğu değerlendirilmektedir.Bilindiği üzere, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) tarafından imzaya açılmış olan “Balast Sularının Yönetimi ve Kontrolü Sözleşmesi-2004” kapsamında bu çevre tehditine karşı gemilere takılacak olan arıtım cihazları ile çözüme gidilmeye çalışılmaktadır." görüşlerine yer verilerek; şu görüşlere yer verildi:

"Söz konusu sözleşme dünya ticaret filosunun %35 ine sahip 30 ülke tarafından imzalandıktan 12 ay sonra yürürlüğe girecek olup, yürürlüğe giriş tarihinden itibaren gemilerin yapım yılı ve balast kapasitesine göre belirlenmiş bir takvim kapsamında balast arıtım cihazlarını takmış ve gerekli sertifikasyon sürecini tamamlamış olması gerekecektir. Moğolistan ve Palau Adalarının Balast Sözleşmesini imzalamasının ardından imzacı ülke sayısı 31’e çıkmış tonaj miktarı ise 26.44% e ulaşmış bulunmaktadır.Bundan sonra ilk imzacı ülkenin Panama olması gündemde. Özellikle IMO nezdinde Panama’nın balast sözleşmesini imzalayarak %35 lik tonaj gerekliliğinin bir an evvel aşılması için yoğun lobi faaliyetleri yürüttüğünü takip edilmektedir.%23 lük paya sahip olan Panama’nın imzacı olması halinde sözleşmenin uygulamaya başlaması önünde herhangi bir engel kalmayacaktır. IMO’daki uzmanlar balast sözleşmesinin 2013 te yürürlüğe gireceğini tahmin ettiklerini her fırsatta sözlü olarak belirtmektedirler. Bu da 2013 te kızağa konacak bir çok geminin balast arıtım cihazı ile donatılması gerekeceği anlamına gelmektedir.Panama Denizcilik İdaresinden Alfonso Castillero, (Director, General Directorate of Merchant Marine, Panama) R&D forum toplantısına konuşmacı olarak katılacak ve ülkesinin imzacı olması konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verecektir. . Türkiye’de söz konusu sözleşmeyi imzalama kararını vermiş ve imzalama süreci başlatılmış bulunmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen www.ballast2011.com adresini ziyaret ediniz."

Editör: TE Bilişim