Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ni ziyaret etti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir programı kapsamında Ekim ayında fakülte statüsü kazanan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ni ziyaret etti.

Bakan Yıldırım, İzmir Limanı ihalesini alan konsorsiyumun devir için Nisan ayına kadar süre talebinde bulunduğunu belirtti.

Bakan Yıldırım, düzenlenen toplantı öncesi gazetecilerin İzmir Limanı'nın özelleştirme ihalesi sonrası devir süreciyle ilgili sorularını yanıtladı. Devir sürecin biraz daha bekleyeceğini, sürecin henüz tamamlanmadığını belirten Yıldırım, ihaleyle ilgili Danıştay'ın kararının 29 ay beklendiğini, bu süreçte dünyada çok şeyin değiştiğini, o günün şartlarının bugün mevcut olmadığını belirterek, küresel mali krizin en fazla etkiyi deniz taşımacılığında gösterdiğini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. A. Güldem Cerit ve Denizcilik Fakültesi’nin evsahipliğinde gerçekleşen ziyarette,  İzmir Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Bahar, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, İzmir Liman Başkanı Cumhur Yayla, ARKAS HOLDİNG Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve CEO Önder Türkkanı, UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Altay Altuğ, Kaan Altuğ ve Murat Yılmazel, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Dumlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nazım Durak, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Utku Utkulu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirteş, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Başkan Yardımcısı Bülent Onural,Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Özden Çokdeğer, TDİ Bölge Müdürü Nihat Baç, Piri Reis Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erol İzdar, TMMOB Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer ve Ünal Özsır, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Hakkı Toros, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Başkanı Kenan Yalavaç, katılımlarıyla düzenlenen törende önce Prof. Dr. A. Güldem Cerit fakültenin geçmişi ve önümüzdeki  planlarıyla ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra Prof. Dr. Mehmet Füzün Dokuz Eylül Üniversitesi’nin faaliyetlerini açıklayarak üniversitenin büyüme planlarını ve Ar-Ge’ye verilen önemi anlattı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım konuşmasına Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin denizcilik eğitimindeki önemini açıklayarak başladı ve aşağıdaki gibi devam etti:

''Bu kriz, küresel ticaretin bozulmasıyla ortaya çıkan bir krizdir. Küresel ticaretin finansmanı yapılamayınca ticaret olmadı, taşımacılık olumsuz etkilendi. Çünkü uluslararası taşımacılığın yüzde 85'i deniz yoluyla yapılıyor. Limanlar da bundan etkilendi. Kazanan konsorsiyumun ortaklarında değişiklik oldu, çekilenler oldu. Ama hala ilgilerinin devam ettiğini ifade ediyorlar. Kendilerine ilave süre verilmişti bu da geçen hafta yani ayın 24'ünde doldu. Tekrar müracaatları var. Nisan sonuna kadar uzatma talepleri var. Özelleştirme İdaresi değerlendiriyor, karar o yönde olursa devam edecekler aksi halde bu süreci tamamlamış olacağız. Bundan sonrası için de tekrar karar vereceğiz. Özelleştirme İdaresi mevcut mevzuatını dikkate alarak Özelleştirme Yüksek Kurulu'na bir rapor hazırlayacak. O rapora göre ya 'Devam' denilecek, konsorsiyumun talep ettiği 4 aylık süre verilmiş olacak, ya da 'Buraya kadar' denip nokta konacak. Bir kaç gün içinde karar çıkar, çok uzun sürmez. Firma süre talebinde bulunurken bir raporu ve gerekçeleri var, onlara bakacak ve değerlendirme yapılacak.''

Yıldırım, toplantıda yaptığı konuşmada ise Türkiye'nin denizcilik sektörünün her alanında 2003-2008 arası dönemde altın dönemini yaşadığını, uluslararası alanda ülke itibarını artıran gelişmeler yaşandığını, denizcilikte kara listelerden kısa sürede beyaz listelere geçişin sağlandığını belirtti. Türkiye'nin denizcilikte edilgen ve kuralları uygulamakla kalan bir ülke konumundan kurallar koyulurken görüşüne başvurulan bir ülke haline geldiğini, gemi inşa sanayinde pek çok dalda bir marka haline geldiklerini bildiren Yıldırım, sektörde yetişmiş insan sıkıntısının bulunduğunu söyledi.

Yatırım yapmasına rağmen süreklilik arz edecek denizci kadro bulamaması nedeniyle sektörden çekilen armatörlerin bulunduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, son yıllarda denizcilik eğitimi veren okul sayısında sevindirici artışlar olduğunu ifade etti. Bu alanda eğitim veren meslek lisesi sayısının 59, fakülte sayısının 4'e ulaştığını, bir de özel üniversitenin bulunduğunu dile getiren Yıldırım, Denizcilik Fakültesi'nde eğitim gören öğrencilerin mutlaka denizlerde çalışarak tecrübe edinmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin gemi inşa kapasitesinin 6 yılda 500 bin tondan 3,5 milyon tona çıktığını, ihracatın da 500 milyon dolardan 2,8 milyar dolara yükseldiğini belirten Yıldırım, ''Uzun ince bir yoldayız, ümitsiz olmaya gerek yok. Yorulduğumuz, bir ağacın gölgesinde dinleneceğimiz anlar da olacaktır. Kriz böyle bir andır. Bu da gelip geçecektir. Asıl olan kriz değil istikrardır. Kriz istisnadır. Bu krizi ne Türkiye'de bizler ne sektörde faaliyet gösteren denizciler ne de dünya, önceden hesap edebilmiştir. Sonuçlarının bu kadar ağır olmasının nedeni hiçbir iş programında, gelişme senaryosunda krize yer verilmemesidir. En vahim hata budur. Herkesin 'Bu gemi batmaz' dediği Titanik'in batması gibi bir olay.''

Konuşmasının sonrasında Bakan Yıldırım’a DEÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri Emre Çelik, Merve Çelik ve Özgün Nalbantoğlu ile DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün tarafından bir plaket sunuldu.

Bakan Yıldırım toplantı sonrası fakültesin tabela değişim törenine katılarak okul içindeki eğitim birimleri, laboratuvarlar ve makine parkında incelemelerde bulundu. Yıldırım, fakültede Köprüüstü Seyir Simülatörü odasına girerek sanal ortamda konteyner gemisi kullandı.

 

Editör: TE Bilişim