Barbaros Denizciler Derneği iftar yemeği yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Ortak paydası 'Deniz' olan herkesi kucaklamak amacıyla yola çıkan ve faaliyete başladığı 2006 yılından itibaren denizcilik sektöründe başarılı çalışmalara imza atan Barbaros Denizciler Derneği, bu Ramazan Ayında da denizcileri bir araya getirdi.

Her yıl olduğu gibi yine yoğun bir katılımla gerçekleştirilen "Geleneksel İftar Yemeği"ne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu’nun yanı sıra Ak Parti Milletvekili Ahmet Arslan, MHP İstanbul Milletvekili D.Ali Torlak, Müsteşar Yardımcıları Hamza Taşkeser ve Suat Hayri Aka, DTO Başkanı Metin Kalkavan, DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, İhsan Kalkavan, BADER üyeleri ve denizcilik sektörünün önde gelen isimleri katıldı.
 
Ayrıca Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTÜ DF Dekanı Nil Güler, DEÜ DF Dekanı Güldem Cerit ve pek çok ilçe belediye başkanı fax ve telefonla tebriklerini ilettiler.
 
800 kişinin katıldığı iftar programında Somali'de yaşanan felakete dikkat çekildi. Kimse yok mu? derneği ile ortaklaşa bir çalıştırma gerçekleştirilerek yardım toplandı.


DERNEK BAŞKANI DÜLGAR:'Bader Herkesi Kucakladı'

Dernek BAşkanı Mustafa Dülgar yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara teşekkür ederken, programa sektörün tüm birimlerinin katılmasından duydukları mutluluğu ifade etti. Başkan Dülgar BADER'in 5 senede güzel işlere imza attığını ifade ederek, " Bizlerin hizmet etmekten başka amacı olmadı. Bu da herkes tarafından kabul görmemizi sağladı. Burada Türkiye'nin dört bir yanından misafilerimiz var. Sektörün tüm alanından herkes burada. Bu da BADER'in herkesi kucaklama amacına ulaştığını gösteriyor. Bugün burada olan herkes bize gelecek için umut ve güç veriyor." dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi denizciliğin de zor günler geçirdiğini ifade eden Dülgar, " Hazreti Yusuf hükümdarın rüyasını tabir ederken 7 yıl bolluktan sonra 7 yıl kıtlık olacağını ifade etmişti. O gün olduğu gibi bu gün de dünyada kıtlıkları bolluklar, sıkıntıları ferahlıklar takip edecektir. İnşallah bu kriz ve yaşadığımız sıkıntılar da daha fazla sürmez ve denizcilik sektörü bu dönemleri en az zararla atlatır. Bu zor dönemde bu güzel beraberliğin gerçekleşmesine katkı sağlayan başta ana sponsorumuz  Güven Kepçe’ye ve diğer tüm sponsorlarımıza tek tek teşekkür ediyor ve hayırlı kazançlar diliyorum." şeklinde konuştu.

Afrika'da yaşanan drama değinen Mustafa Dülgar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Dünyada yaşanan bir drama değinmek istiyorum. Afrika’daki kuraklık ve kıtlık nedeniyle yaşananlar içimizi parçalıyor. Ateş düştüğü yeri yakmıyor, ateş nereye düşerse düşsün bizlerin yüreğini yakıyor. Biz millet olarak, bu güne kadar dünyadaki hiçbir olaya duyarsız kalmadık, bugün de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Başbakanlığımızın organizasyonuyla üyelerimizden Tamer Azak Bey’in fiması Hay denizciliğe ait 7500 tonluk Burak A gemisi ile Somali’ye yardım götürülecek. ilki önümüzdeki hafta olmak üzere ayda bir  yapılacak bu seferlerle, bir nebze olsun oradaki insanların ihtiyaçları karşılanacak. Dernek olarak bu organizasyonda yer almaktan mutluyuz ve bundan sonraki seferlere de daha yoğun katkı sağlamak için Kimse Yok mu derneği ile birlikte denizcilik camiasında da bir kampanya başlattık. Bu konuda katkı ve desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

Cengiz kaptanoğlu Plaket Verdi

Daha sonra gecenin ana sponsoru Güven Kepçe firmasının sahibi Emin Demir'e teşekkür plaketi vermek için sahneye gelen DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu geniş katılımlı bir iftar yemeğinde denizcilerle biraraya gelmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Konuşmasına BADER'i tebrik ederek başlayan Cengiz Kaptanoğlu, "5 yıldır aranızda olamadığım için çok mutsuz oldum. Bu akşamı görünce bu düşünce beni mutsuz etti. BADER'i herkesi burada buluşturduğu için çok teşekkür ediyorum." dedi.

BAKAN YILDIRIM: '2009 En Zor Yılımız Oldu'

Bakan Yıldırım yaptığı konuşmada, denizcilerin gittikçe büyüyen, büyüdükçe dayanışması artan bir topluluk olduğunu, denizcilikle ilgili sivil toplum kuruluşlarının artmasının, denizciliğin güçlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Türk denizciliğinin son birkaç yıl içinde küresel krizle bağlantılı olarak bir dalgalanma geçirdiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:  "Bildiğimiz bir gerçek var, küresel kriz 2008'in son çeyreğinde dünya emtia ticaretinin finansmanının zora düşmesiyle başladı. Mal ticaretinde küresel finansmanda sıkıntı çıkınca, küresel ticaret yavaşladı, durdu. Taşımaların uluslararası anlamda yüzde 80'den fazlasının deniz yoluyla yapıldığını düşünürsek, küreselticaretteki bir birim azalma, deniz taşımacılığına 4 kat çarpan etkisiyle yansır. 2009, en zor yılımız oldu. Tam onun tahribatlarını tamir etmeye çalışırken, bu kez Amerika, İtalya, İspanya ve Yunanistan'da baş gösteren dış borç krizi tekrar olumsuz havayı tetikledi."
 
Ay Yıldızlı bayrağımız hepimize yeter diyen Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu süreçlerde gerekli dayanışmayı, birliği, beraberliği sergileyebilirsek, hem ülkemizin 27 yıldır başının belası olan terörü yok edebileceğiz hem de bölgedeki etkinliğimizi çok daha hissettirir hale gelebileceğiz" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Bunun tek anahtarı, 74 milyon vatandaşımızın birliği, beraberliği, kardeşliğidir. Ay Yıldızlı bayrağımız hepimize yeter. Bu bayrağın altında tek millet, tek vatan, tek ülke olarak nasıl bin yıldan beri beraber yaşadıysak, gelecek binlerce yıl da beraber yaşamamızda bir sorun yok."
 
Maneviyatın alabildiğince arşa uzandığı bu günlerde açlıkla pençeleşen insanların unutulmaması gerektiğini dile getiren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:  "Bu konuda sivil toplum kuruluşları, resmi kuruluşlar, vatandaşlarımız dünyaya örnek bir çalışma yapıyor. Yarın gemi kalkıyor. Öbür gün de gemi kalkacak. 50 bin ton un, yağ, şeker gönderiyoruz. Başbakanımız ayın 18'inde bizzat gidecek ve dünyaya 'boş işleri bırakın, birbirinizi kırıp dökmeyi bırakın. İnsanlık ölmedi, buraya gelin' diyecek, dünyaya mesajını verecek. Oradaki insanlar açlıktan ölürse, bu utanç hepimizindir. Hiç kimse, 'bunda benim sorumluluğum yok' diyemez. Onun için Türkiye yine dünyada örnek olmuştur. Bugüne kadar toplanan nakdi yardımlar, ciddi bir kampanya olmamasına rağmen 200 trilyonu aşmıştır. Türk insanı bir kez daha farkını ortaya koymuş, yoksullukla mücadele eden kardeşlerinin imdadına yetişmiştir. "

Ali Seyhun'a Plaket

Gece Bakan Yıldırım tarafından BADER'in  ikinci Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şeyhun'a vefa ve teşekkür plaketi vermesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim