Ankara merkezli ekonomi dergisi Ekosanayi’nin ‘’Yılın Başarılı İş İnsanları Ödülleri’’, JW Marriot Otel’de düzenlenen görkemli törenle sahiplerine verildi.

Ekosanayi Dergisi okuyucularının internet üzerinden yaptıkları oylama sonucu, yılın devlet adamı ödülüne ikinci kez Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım layık görüldü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Hepimizin ümit ettiği, beklediği bir şey var; Bizim enerjimizi azaltacak, tüketecek bu terör belasının bir an önce bu ülkeden, gündemden kalkması. Bunun, Türkiye’nin gelecek aydınlık günlerini, aydınlık geleceğini geciktiren zorlama gayretlerden öte bir şey olmadığını biliyoruz’’ dedi. Ekosanayi dergisince yapılan anket sonucunda belirlenen ‘’Yılın Başarılı İş İnsanlarına’’, Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törenle ödülleri verildi. Törende, Bakan Yıldırım’a, Ekosanayi dergisi İmtiyaz Sahibi Nuray Başar tarafından ‘’Yılın Devlet Adamı’’ ödülü takdim edildi. Yıldırım, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, insanların mutluluğunun, refahının ve yaşam kalitesinin artması için çalıştıklarını, çabaladıklarını söyledi.

Gülen yüzlerin, ‘’Bu ülkede yaşamaktan büyük onur ve gurur duyuyorum’’ diyen vatandaşların sayısının her geçen gün arttığını görmenin kendilerine paha biçilmez bir mutluluk verdiğini belirten Yıldırım, ‘’Bunun dışında her şey teferruat. Türkiye büyük bir ülke. Tarihiyle, geçmişiyle, gelenekleriyle büyük bir ülke. Geleneği olmayanın geleceği olmaz. Mutlaka geleneklerimizi, kültürümüzü, geçmişimizi yaşatmamız lazım, ama geleceği de planlamamız lazım’’ dedi. Bugün İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Proje Yöneticileri Birliği’nin Dünya Konferansı’nda, Türkiye’nin devam ettirdiği projelerin uzmanlar tarafından hayretle ve dikkatle izlendiğini gördüğünü ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

‘’Türkiye günden güne büyüyor, gelişiyor. Büyük Atatürk’ün bize hedef gösterdiği bir yer var. Neresi? Çağdaş uygarlık seviyesini yakalamak, hatta ötesine geçmektir. Ben inanıyorum ki her Türk vatandaşı, hangi yaşta olursa olsun, her yönetici, ticaretle, sanatla, bilimle, siyasetle uğraşan herkesin gönlünde, zihninde bize Atatürk’ün bu tavsiyesi var. Onun için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Ve hepimizin ümit ettiği, beklediği bir şey var; Bizim enerjimizi azaltacak, tüketecek bu terör belasının biran önce bu ülkeden, gündemden kalkması. Bunun, Türkiye’nin gelecek aydınlık günlerini, aydınlık geleceğini geciktiren zorlama gayretlerden öte bir şey olmadığını biliyoruz. İstiyoruz ki daha fazla can yanmasın, daha fazla insanımız zarar görmesin.

 Enerjimizi boş işlerle harcamak yerine ülkemizin geleceği, halkımızın refah ve mutluluğu için gücümüzü birleştirelim ve kararlı bir şekilde hedefimize yürüyelim.’’ İltifatın güzel bir şey olduğunu, ancak Türkiye’de insanların iltifat konusunda cimri davrandığını kaydeden Yıldırım, ‘’Ara sıra iltifat edilmesi de belki nefsimize hoş gelebilir ama bundan daha güzel bir faydası var. Bizim yaptığımız işlerin onaylandığını, beğenildiğini gösterir ve bizim daha fazla iş yapmamız, daha fazla heyecan duymamız  için bir vesile olur’’ diye konuştu. Ulaştırmada 100 bin kişilik bir ekiple çalıştığını, bu başarının onlarla kazanıldığını vurgulayan Bakan Yıldırım, 100 bin kişilik ulaştırma ailesinin bir ferdi olarak böyle bir ödülü mutlulukla aldığını söyledi. Gecede, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da ‘’Yılın Belediye Başkanı’’ ödülünü aldı. Ödülü, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın elinden alan Yaşar, ‘’Buraya sadece bir belediye başkanı olarak değil, sanayici olarak da katıldım. Ülkemizin asıl sorunu üretim. Sanayide, hizmet sektöründe ve tarımda daha çok istihdam ve üretim sağlarsak  ülkemizin önü açılır’’ dedi. ‘’Yılın Başarılı İş Kadını’’ ödülün alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da yaptığı konuşmada, Türkiye’de çalışan kadın nüfusunun çok düşük olduğunu söyledi. Türkiye’de 52 milyon çalışabilir kişi olduğunu, bunun 26 milyonunu kadınların oluşturduğunu belirten Bektaş, kadınların  iş hayatında daha etkin olabilmeleri için önlerinin açılması gerektiğini vurguladı. Törende, Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Dairesi Başkanı Tayfun Acarer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişiye ödül verildi. Tören sonunda ödül alanlar, Bakan Yıldırım ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yılın Armatörü Sinan Safi

Bünyesinde bulundurdukları Safi Katı Yakıt, Safi Gayrimenkul, Safi Denizcilik ve Safi Şeker şirketlerindeki başarılarından ve ülke ekonomisine katkılarından dolayı Safi Holding Yönetim Kurulu Üyesi Atakan Sinan Safi;  okuyuculardan en yüksek oy alan isim oldu ve “Yılın Armatörü” seçildi.

Ekosanayi Dergisi okuyucularından en yüksek oyu alan Atakan Sinan Safi yaptığı konuşmada, Ekosanayi imtiyaz sahibi Nuray Başar'a ve EkosanayiDergisi okuyucularına teşekkürlerini dile getirdi.

İş, siyaset ve sanat dünyasını bir araya getiren gece, renkli olaylara da sahne oldu. Ekosanayi Dergisi'nin yılın sanatçı ödülüne Faik Öztürk ile birlikte layık görülen ünlü ses sanatçısı Safiye Soyman'a doğum günü olmasından dolayı sürpriz yapıldı. Öztürk ve Soyman plaketlerini aldıktan sonra, sahneye doğum günü pastası getirildi.Bu sürpriz karşısında oldukça şaşıran Safiye Soyman alkışlar arasında mumları üfledi, pastasını kesti.

Ödül törenine, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, MHP Aydın Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Ali Uzunırmak, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal,  MHP Manisa Milletvekili Erken Akçay, Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, AKP Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Akın ve ASO Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.

Gecede yılın iş insanı ödüllerine layık görülenler;

Yılın Devlet Adamı: Binali YILDIRIM  (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı)

Yılın Valisi: Alaaddin YÜKSEL (Ankara Valisi)

Yılın Belediye Başkanı: İ.Melih Gökçek  (Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı)

Yılın STK Başkanı:M.Rıfat HİSARCIKLIOĞLU (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı)

Yılın Bürokratı: Dr. Tayfun ACARER (Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı)

Yılın Armatörü: Atakan Sinan SAFİ (Safi Holding A.Ş.)

Yılın Köşe Yazarı: Yavuz DONAT (Sabah Gazetesi Yazarı)

Yılın Gazetecisi: Osman ALTINIŞIK  (Sabah Gazetesi Ankara Genel Yayın Yönetmeni)

Y)ılın Gayrimenkul Yatırımcısı: Barış AYDIN (Barışkent-BA Grup)

Yılın Yazılım Firması: Musa KARATAY(Tabim A.Ş.

Yılın Genç Girişimcisi: Kemal OĞUZ

Yılın Girişimcisi: Cem UFUK

Yılın Diş Hekimi:  Güzin KIRSAÇLIOĞLU

Yılın İmaj Danışmanı: Aysun KABA (Moda & Stil Danışmanı)

Yılın Sanatçı İkilisi: Safiye SOYMAN & Faik ÖZTÜRK (Sanatçı)

Yılın Vakıf Başkanı: Kemal BAYTAŞ (Türk Tanıtma Vakfı Başkanı)

Yılın Sivil Toplum Önderi: Veli SARITOPRAK (TÜSİAV Başkanı)

Yılın Otomobil Firması: M.Nezih ALLIOĞLU (Göral Otomotiv)

Yılın Spor Adamı: Dr.Ahmet Recep Tekcan (Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu Başkanı)

Yılın Hukuk Danışmanı: Gülay Özşahin Davut (Avukat)

 

 BİNALİ YILDIRIM: BAŞARILI BİR PORTRE

55 yıl önce Erzincan’ın Refahiye kasabasının Kayı köyünde doğdu. 12 yaşında, ortaokul için geldiği İstanbul çilesini de sevdasını da derinliğine yaşadı. Hem okudu, hem… Akşamları, hafta sonları çalışarak ekmeğini taştan çıkardı. Denizi haritadan görmüştü çocukluğunda… İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinden başarıyla mezun oldu.

Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camialtı’nda mühendislik yaptı; yöneticilik yaptı. Projesini çizdiği gemilerin denizlere açılmasının hazzını yaşadı. İsveç’te Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim gördü. Yurda döndü. Deniz Otobüsleri İşletmesi’nin Genel Müdürü oldu. Kısa sürede İDO’yu alanında, dünyada en büyük kuruluşu haline getirdi. Onun zamanında deniz kent içi ulaşımda ben de varım dedi. Başarısı Uluslararası “Skal Kulübü” tarafından ödüllendirildi. 3 Kasım 2002 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Ve Cumhuriyet Dönemi’nin en uzun süre görev yapan, en etkili Ulaştırma Bakanı olarak dünyanın gıpta ile izlediği projelere imza atmaya devam ediyor. Sakin ve çalışkan bir talebe olarak karışmıştı hayata; sakin ve çalışkan bir devlet adamı olarak Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapını kurmaya, politika belirlemeye, Türkiye’nin içerde ve dışarıda yüzünü ağartmaya devam ediyor. Onun kişiliğini tanımlamak için “kartal” benzetmesini, “kaptan” teşbihini kullananlar var. Buğday gibi bereketli ufkuyla, 8 yılda neler yaptı, hangi yolları açtı.

İşe, çok boyutlu bir ulaştırma politikası ve ulaştırma stratejisi oluşturmakla başladı. Türkiye’nin kayıp yıllarını telafi etmek, Türkiye’yi ulaşan ve erişen bir ülke yapmak için beyin damarlarını çatlatırcasına düşündü, karar verdi, uyguladı… En büyük ödülün halkının gülümseyen yüzü, insanımızın sevinci olduğunu bilerek çalıştı.

79 yılda yapılan 6100 kilometre bölünmüş yola onun Bakanlığında 12.500 kilometre daha ilave edildi. İnsanımızın hayatını her şeyden aziz bilen bir yol kültürü oluşturmak  için çabaladı. Yolları böldü; doğudan batıya kuzeyden güneye memleketi birleştirdi; iklimleri birleştirdi, hayatları birleştirdi. 100 kilometrelik köprü, 80 kilometrelik tünel, 30 kilometrelik viyadük  onun Bakanlığında yapıldı. Birbirine bölünmüş yolla bağlı vilayet sayısı 6 iken 66’ya çıkardı. Yolların kralı olmaz kuralı olur diyerek, karayolu taşımacılığını kayıt altına aldı, sektörü AB ile uyumlu hale getirdi, karayolu taşımacılığına kişilik kazandırdı, ömrü dolmuş araçlarının trafikten çekilmesini sağladı. Yarım asırdır çivi çakılmayan demiryollarına sahip çıktı. Türkiye’de yüksek hızlı tren dönemini başlattı. Ülkemiz dünyada 8. Avrupa’da 6. hızlı tren işletmecisi ülke oldu. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas, yüksek hızlı tren yollarının yapımını başlattı.

Ankara-İzmir, Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars, İstanbul-Antalya, İstanbul-Edirne hızlı tren projeleri başta olmak üzere, 6792 kilometre demiryolunun 2023 yılına kadar yapılmasını hedef haline getirdi. Asrın projesi Marmaray’ın yapımına onun Bakanlığı zamanında başlandı, denizin 60 metre altından 2 kıta birbirine bağlandı. Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Demiryolu’nun kayıp halkası Baku-Tiflis-Kars demiryolunun yapımını başlattı. Yerli bir demiryolu endüstrisi oluşturdu. Türkiye hızlı tren setleri üretecek teknolojiyle tanıştı. 100 yıldır el değmeyen, yenilenmeyen yollar yenilendi. Türk Sivil Havacılığını dünyanın önemli oyuncularından biri haline getirdi. Uçağa binen 8,5 milyon insanımızın sayısını 40 milyona çıkardı. 10 Milyon insanımız ilk defa onun zamanında uçakla tanıştı. Atıl havaalanlarını aktif hale getirdi. Geliştirdiği modelle kamu kaynağı kullanılmadan havaalanlarına 10 Milyar Dolarlık yatırım yapıldı. Havaalanı yapımında dünyada Türk modeli olarak anılan sistemin yerleşmesini sağladı. Yap İşlet Devret modelini ulaşım altyapı projelerine başarıyla taşıdı. Yatırım değeri 8 Milyar Doları bulan Lastik Tekerlekli Tüp Geçit ve İstanbul-İzmir oto yolu projeleri bu modelle ihale edildi. Türkiye, havacılıkta bölgesinde transfer ülkesi haline geldi. Türk Denizciliğini kara listeden çıkardı, ülkemizi beyaz bayrak ülkesi  haline getirdi. Deniz turizminden gemi inşasına varıncaya kadar denizciliğin her alanında dev adımlar attı. Bilişim sektörünü serbestleştirdi. Türkiye’yi 3. Nesil iletişim hizmetleriyle tanıştırdı.

“Bürokrasiyi tuş eden” dev projeleri başlattı. Ulaştırma Bakanı olduğunda Türkiye’de geniş bant internet yoktu. Bütün okullara genişbant internet hizmeti götürdü, 7 milyonu aşan abonesiyle, 40 milyon kullanıcısıyla Türkiye interneti yaygın kullanan ülkelerden biri haline geldi. Alfabe okur yazarlığından bilgisayar okuryazarlığına geçişi sağladı. Çağdaş ve katmadeğerli bir postacılık hizmetini hayata geçirdi. Zarar eden PTT’yi PTT-Bank uygulamasıyla ülkemizin gözde kuruluşlarından biri haline getirdi. Uzaya yeni uydu gönderdi. Türkiye dünyayı kuşattı ve kapsadı.
Yerli uydu projelerinin startını verdi. Bu liste uzar… Bunlar Bakanlığı döneminde gerçekleşen ilklerden bazıları… O Türkiye haritasını kalbinin deseni gibi sol yakasında taşıyan, o haritanın her zerresine aynı yakınlıkta, her insanına aynı ünsiyette bir vizyon adamı… Tek hedefi var: İnsanımızın topuğuna taş değmemesi… Erişilen ve ulaşılan Türkiye hedefine her an bir adım daha yaklaşmanın heyecanıyla çalışıyor. Türkiye’yi Asya’nın, Avrupa’nın ve Afrika’nın en önemli ulaşım ve bilişim ülkesi yaparak Cumhuriyet’in 100. yılında ülkemizin dünyanın üç beş büyük gücünden biri haline gelmesi için çalışıyor. Aklı da fikri de pergelin ucu gibi Türkiye’de… Ufku bütün dünyayı tarıyor. Türkiye dünyaya her zamankinden çok daha yakın; O’nun bitirdiği,  başlattığı ve planladığı projeler sayesinde…

 

 

 

Editör: TE Bilişim