Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak Ilgaz Dağı Tüneli inşaatında ‘Işık göründü’ törenine katıldı. Işığın görünmesi için son delme işlemini gerçekleştiren Bakan Yıldırım, işçilerle ve protokolle tünel içerisinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene Bakan Yıldırım yanı sıra Vali Vahdettin Özcan, Kastamonu ile Çankırı milletvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, bürokratlar, vatandaşlar ve tünel inşaatında çalışan işçiler iştirak etti. Tünel çıkışı, tören alanında toplanan kalabalığa seslenen Bakan Yıldırım, "Bu büyük eserinin Kastamonumuza, Çankırımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bizim büyüklerimiz bu dağı aşarken, Ilgaz'ın zor şartlarını yaşarken, bugünleri hayal ettiler. Onlar hayallerini gerçekleştiremediler, onlar hayallerini torunlarına havale ettiler. Onların torunları da sorunları, torunlarına havale etmediler ve Ilgaz Dağı'nı dize getirdiler.” dedi.

Tünelin 9 Kasım 2012 yılında temelini attıklarını hatırlatan Yıldırım, “9 Kasım 2012 yılında temelini atmıştık ve bugün 3 yıldan az bir süre geçti ve 11 bin metrelik tünelin ışığını gördük. Dile kolay, eskiden bir Bolu Dağı tünelimiz vardı. Bir efsane olmuştu, 20 sene tamamlayamamıştık, sonunda umutsuzluğa kapıldık, 'acaba bu tüneli depo mu yapsak, patatesleri mi saklasak?' diye arayış içine girdik. O tünel bunun yarısı kadardı ama şimdi 11 kilometrelik tüneli 3 yılda tamamlamış oluyoruz. Bu yıl içinde sadece 60 kilometre tünel bitireceğiz. Türkiye, nereden nereye geldi. 70 sente muhtaç olan Türkiye, bugün bir yılda 60 kilometre tünel bitiren ülke haline geldi. Türkiye'yi kıskanıyorlar, haklılar çünkü Türkiye, dünyanın en büyük havalimanını yapıyor. Türkiye, dünyanın en büyük köprüsünü yapıyor. Türkiye sadece dağları delip tünellerle geçmiyor, Fatih'in torunları denizin altından trenleri de geçiriyor, arabaları da geçiriyor.” diye konuştu.

Bakan Yıldırım, tünelin hizmete girmesiyle Kastamonu-Çankırı arasındaki mesafenin 6 kilometre kısalacağına vurgu yaparak, şöyle devam etti: “Şu dağı tırmanan yoldan Diphana yani Kastamonu'yu yokuş aşağı indiğimizde olan mesafe 26 kilometre. Bu mesafeyi tünelden gittiğimiz zaman 8 dakika gideceğiz. Dağdan gittiğimizde kış kıyamet yoksa 35 dakikada gideceğiz."

"YA BİR YOL BULACAKSIN YA DA BİR YOL AÇACAKSIN"

Yıldırım, “Ya bir yol bulacaksın ya da bir yol açacaksın. Yollara hendek çukurlar kazmayacaksın, yıkmayacaksın, imar edeceksin. Türkiyeyi aklı sıra bölmeye çalışanlar, ey ahmaklar işte gelin görün Ilgaz'ı, Türkiye'nin gücünü görün. O küçük aklınıza bin yıldır bu topraklarda kader birliği yapmış bu milleti korkutacağınızı mı sanıyorsunuz, böleceğinizi mi sanıyorsunuz? Asla, bu millet, bu istiklal yolunda İnebolu'dan Sakarya'ya bağımsızlık mücadelesini verdi. Yedi düveli, bu memleketten dışarı çıkardı. Siz o küçük aklınızla Türkiye Cumhuriyeti'ni, 78 milyonun kardeşliğini bozmaya mı çalışıyorsunuz? Asla başaramayacaksınız. Çünkü bu millet, 'Bağımsızlık benim karakterimdir.' diye yola çıkmış Sakarya'da, Dumlupınar'da, Sarıkamış'ta, Balkanlar'da yedi düveli, Çanakkale'de dize getirmiş bir millettir. Bugün yüreğimiz yanıyor, şehitlerimiz oluyor, şehitlerimiz bizim kalbimizdedir. Onlar asla ölü değillerdir bu milletin, bu toprakların bağımsızlığının teminatıdır. O ay yıldızlı bayrağımıza gözümüz gibi bakmaya devam edeceğiz. Bayrağımıza göz diken hainlere asla fırsat vermeyeceğiz. Tek vatan, tek devlet, tek millet, tek bayrak. Asla ve asla vazgeçemeyeceğimiz bu dört ilkemizdir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Ilgaz Dağı Tüneli'nin hizmete girmesi ile oldukça yüksek eğimlerin yer aldığı eski güzergah iptal edilecek. Yolun uzunluğu 5,4 kilometre kısalarak 11,4 kilometreye düşürecek. Sadece bu kesimde mevcut yol 35 dakikada geçilebilirken, tünel geçişi ile seyahat süresi 27 dakika kısalacak.
Cihan
Kaynak: cha