Bakan Eroğlu'ndan deniz kaplumbağası açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 1 yıl içerisinde 50 deniz kaplumbağasının öldüğünü, 200'ünün yaralandığını bildirdi.

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in, balıkçı ağlarına takılması nedeniyle deniz kaplumbağalarının öldüğü iddialarına ilişkin soru önergesine Eroğlu, yazılı yanıt verdi.

Eroğlu, ihbar üzerine Mersin Adanalıoğlu sahilinde yapılan incelemede, 12 ölü kaplumbağanın 3'ünün bu üreme sezonunda öldüğü, 9'unun ise geçen sezonda deniz akıntı yönünde uzun sürede ileri gelen ölümlerin toplanması sonucu olduğunu belirtti. Eroğlu, ölenlerin tutanakları tutularak, fotoğrafları çekildikten sonra halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde imha edildiğini ifade etti.

Kaplumbağalar için kara ortamında her türlü koruma tedbiri alındığını vurgulayan Eroğlu, deniz ortamında koruma tedbirlerinin alınması daha zor olduğundan, genelde ölüm ve yaralanmaların denizde gerçekleştiğini vurguladı.

Eroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde son 1 yıl içerisinde 50 adet ölü ve 200 adet yaralanma vakaları olmuştur. Denizde kaplumbağaların ölümlerine veya yaralanmalarına neden olan ağlar Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından toplanarak müsadere edilmektedir. Ağ sahipleri ise cezaların fazla olması sebebiyle ortaya çıkmamakta ve bulunamamaktadır.

Ülkemiz Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında en fazla yuvalama alanına sahip olup, 21 önemli deniz kaplumbağa yuvalama alanı mevcuttur. Bu alanlar Muğla'dan (Dalyan) başlayarak Hatay Samandağ kumsalına kadar uzanan büyük bir sahil şeridimizi kaplamaktadır.

Üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapılarak 13 adet yuvalama alanında izleme ve koruma çalışmaları bakanlığımca yürütülmektedir. Ülkemizde deniz kaplumbağalarına yönelik olarak; Mersin'de bakanlığımıza bağlı bölge müdürlüğümüz ve Mersin Üniversitesi'nde olmak üzere 2 adet, Muğla-Dalyan'da 1, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde 1, İstanbul dev akvaryumlarda 2 adet olmak üzere toplam 6 adet deniz kaplumbağaları rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır. Hatay'da da bu sene rehabilitasyon merkezi yapımına başlanacaktır."

Editör: TE Bilişim