Süveyş ücreti bizden

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Mısır’a yapılan Ro-Ro seferlerinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yıldırım Suudi Arabistan’a yapılan ihracat için Suriye’deki savaş nedeniyle Mısır’a kaydırılan Ro-Ro gemilerinin bu kez de Mısır’da meydana gelen iç karışıklık nedeniyle sıkıntı yarattığını söyledi. Sıkıntıyı gidermek için bazı önlemler alındığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, Suudi  Arabistan’a  yapılan ihracatın Süveş Kanalı üzerinden yapılacağını, gemilerin Süveyş Kanalı’ndan geçirileceğini ve kanal ücretlerinin de kendileri tarafından ödeneceğini belirtti.

 

Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye yönünden Ro-Ro ve TIR seferlerinin Mısır güzergahına kaydırıldığı hatırlatılarak, “Şimdi de Mısır’da bir iç karışıklık var. Bu seferlerle ilgili ne yapılacak?” sorusu üzerine Bakan Yıldırım şunları söyledi:

“Suriye’deki karışıklık üzerine biliyorsunuz, biz İskenderun üzerinden Mısır’a, Suudi Arabistan’a ve Ürdün’e sevkiyat yapıyorduk. Mısır da karışınca şu anda karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Bu yüzden ekonomi durmuş gibi gözüküyor. Ama ne olursa olsun ekonomi durmaz. Geçici olarak bir durma var. İnsanların ihtiyaçları olacak. Mecburen bu da kısa zamanda yoluna girer.

Şu anki düşüncemiz, İskenderiye’den Mısır’a indirip karadan göndermekti. Şimdi gemiyi Süveyş’ten geçireceğiz. Ama Süveyş geçiş ücreti çok pahalı. Gemi başına 150 bin dolarla 200 bin dolar arasında. Bunu da teşvik olarak biz karşılayacağız. Bu yüzden yatırımcılarımız Mısır kapısında sıkıntı yaşamasınlar. Kısa sürede çözüme kavuşturacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim