Azerbaycan'dan Hazar'da acil durum tatbikatı

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği tatbikatta petrol platformlarında çıkan yangınlara amfibi uçak, helikopterler ve gemilerle müdahale edildi

 Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı Hazar Denizi'nde kaza ve acil durum tatbikatı gerçekleştirdi. Bakanlığının 10. kuruluş yıl dönümünde yapılan tatbikatta Savunma Bakanlığı, Hususi Devlet Muhafaza Hizmeti, Devlet Sınır Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin da dahil olduğu toplam 740 personel görev yaptı. Olağanüstü Haller Bakanı Kemaleddin Haydarov'un yönettiği tatbikatta 70 araç, 4 helikopter, 1 amfibi uçak, 11 gemi ve 10 bot yer aldı.

"Hazar 2015" ismi verilen tatbikat ilk olarak kıyıda bir iş alanında yaşanan temsili patlama sonrasında oluşan yangının söndürülmesi ve yaralıların kurtarılmasıyla başladı. Ekipler havadan ve karadan müdahale ederek kısa zamanda yangını söndürdü. Ekipler daha sonra denizde petrol platformlarında çıkan yangınlara müdahale etti. Uçak ve helikopterlerle gemilerin müdahalesi ile yangın söndürülürken, platformda mahsur kalan çalışanlar da helikopterlerden indirilen ekipler tarafından kurtarıldı. Sahil güvenlik ekipleri de petrol platformunda yaşanan "patlama" sonrasında denize düşen çalışanları kurtardı. Tatbikat kapsamında bir gemideki yangın da havadan ve denizden müdahaleyle söndürüldü. Bakü'de görev yapan yabancı misyon temsilcileri, askeri ateşeler ve basın mensupları tatbikatı yönetim merkezi olarak kullanılan Mirvari gemisinden izledi.

Amfibi uçağın görevini tamamladıktan sonra suya inerek Mirvari gemisiyle paralel yüzmesi izleyicilerin beğenisini topladı. Yaklaşık 6 saat süren tatbikat, göreve katılan uçak, helikopter ve gemilerin geçidiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim